”I Sverige föds man, till Amerika emigrerar man.” Men hur uppkom Amerikafebern? Varför var det så många svenskar som utvandrade? Svaren på dessa frågor ska vi söka på olika sätt, bland annat genom att följa i fotspåren av en svensk familjs öden och äventyr i det nya landet. Det är tanken bakom filmen Drömmen om Amerika
Det finns en handledning till filmen
Filmen kopplar till Lgr11 och Gy11 och passar bäst från år 7 och uppåt. Drömmen om Amerika är en ”uppföljare” till Den stora utvandringen.
Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Historia i år 7-9:
Olika historiska förklaringar till industrialiseringen, samt konsekvenser för olika samhällsgruppers och människors levnadsvillkor i Sverige, Norden, Europa och några olika delar av världen. Migration mellan länder.
Hur historiska källor och berättelser om en familjs eller släkts historia speglar övergripande förändringar i människors levnadsvillkor.
Hur historia kan användas för att förstå hur den tid som människor lever i påverkar deras villkor och värderingar.
Hur historia kan användas för att skapa eller stärka nationella identiteter.
Exempel på hur 1800- och 1900-talet kan avläsas i våra dagar, genom t.ex. namn, byggnader och städer.
Ur Gy11, centralt innehåll för kurserna Historia 1a och 1b:
Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen i Sverige och globalt samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel migration.
Olika historiska frågeställningar och förklaringar kring långsiktiga historiska förändringsprocesser… till exempel befolkningsutveckling och jordbrukets utveckling
Historiskt källmaterial som speglar människors roll i… kulturella förändringar eller kvinnors och mäns försök att förändra sin egen eller andras situation.
Tolkning och användning av olika slags källmaterial.
Kritisk granskning, tolkning och användning av olika slags källmaterial utifrån källkritiska kriterier och metoder.