Få syn på normerna

u105082-02_1Få syn på normerna – är en satsning från UR som vill bidra till större acceptans för olikheter.

Normer är en uppsättning osynliga värderingar och föreställningar som vi ofta ser som självklara. De är nödvändiga för att mänsklig interaktion i olika grupper ska fungera, och de flesta normer är bra. Men det finns också normer som behöver förändras eftersom de gör att vissa människor inte passar in och även blir diskriminerade. Men för att kunna diskutera normer så måste vi först få syn på dem.

Varje avsnitt är ca 2 minuter långt, men ger en god startpunkt för diskussion om olika normer i samhället. De olika ämnen som berörs är:

  1. Manliga ideal
  2. Funktionsnormen
  3. Svenskhet
  4. Heteronormen
  5. Kvinnokroppar och ideal
  6. Transbegreppen

Ur kapitel 1 i Lgr11:

Skolans mål är att varje elev kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter, respekterar andra människors egenvärde, tar avstånd från att människor utsätts för förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor,kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s