Astronomi

sli-0023-01Astronomi – förstå dygnet och förstå årstiderna. 2 nya filmer, på två nivåer. 1-3 och 4-6.

Astronomi – dygnet – år 1-3: Eleven får följa med på jordens årliga resa runt solen och lära sig mer om varför det blir dag och natt! Med hjälp av bilder och animationer får man lära sig om jordens rotation, väderstreck, veckodagarna och mycket mer.

Astronomi – dygnet – år 4-6: Här lär eleven sig mer om varför dag och natt är olika långa vid olika tider på året! Dessutom om jordens och solens rotation i förhållande till varandra, jordaxelns lutning, solstånden och mycket mer.

Handledningarna till filmerna följer filmens upplägg, bidrar med ytterligare fakta och ger förslag på uppgifter att arbeta med samt hänvisningar till adekvata böcker. Se exempel på en handledning.

Astronomi – årstider – år 1-3: Eleven får följa med på jordens årliga resa runt solen och lär sig mer om varför vi har olika årstider. Eleven får också lära sig om jordens och solens rotation i förhållande till varandra, jordaxelns lutning, solstånden och hur dessa påverkar våra årstider.

Astronomi – årstider – år 4-6: Här lär sig eleven om varför vi har olika årstider och varför olika delar av jorden har olika temperatur beroende av jordens lutning i förhållande till solen, d.v.s. varför solen värmer olika mycket och därmed ger upphov till olika årstider.

Ur Lgr11, centralt innehåll för NO-ämnen i år 1-3:

Jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra.

Enkla naturvetenskapliga undersökningar.

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Fysik i år 4-6:

Olika kulturers beskrivningar och förklaringar av naturen i skönlitteratur, myter och konst och äldre tiders naturvetenskap.

Solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra. Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras.