Den moderna konstens äventyrare – Bohemerna – Exposition Universelle, Världsutställningen i Paris år 1900 lägger grunden för hela 1900-talets moderna utveckling. Konstnärer och författare dras till huvudstaden som vibrerar av tidens nya idéer och uttryck. Picasso, Apollinaire och Matisse är verksamma och Fauvismen, Kubismen och Dadaismens manifest dikteras. I en rikt illustrerad och animerad film blandad med journalfilm från tiden skildras konstnärernas liv och tillvaro, både högt och lågt, framgång och nederlag, skandaler och triumfer – allt hände i Paris! Filmen har tilldelats flera priser bland annat Bästa Dokumentären 2015 av the French Syndicate of Cinema Critics.
Länk till handledning hittar du här
Filmen passar främst för gymnasiet, men kan även användas inom ämnet bild i år 7-9.
Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Bild i år 7-9:
Samtida konst- och dokumentärbilder samt konstverk och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer i Sverige, Europa och övriga världen. Hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar
Ur Gy11, centralt innehåll för kursen Svenska 2:
Svenska och internationella författarskap, såväl kvinnliga som manliga, och skönlitterära verk, vilket även inkluderar teater samt lm och andra medier, från olika tider och epoker. Dansk och norsk skönlitteratur, delvis på originalspråk. Relationen mellan skönlitteratur och samhällsutveckling, dvs. hur skönlitteraturen har formats av förhållanden och idéströmningar i samhället och hur den har påverkat samhällsutvecklingen.
Ur Gy11, centralt innehåll för kursen Historia 2b:
Tematiska fördjupningar kring historiska frågeställningar av betydelse för individer, grupper och samhällen ur ett kulturhistoriskt perspektiv, till exempel idéströmningar, mentaliteter och världsbilder, konstarternas utveckling samt de skiftande kulturella formerna för kommunikation genom tiderna.
Olika konst- och kulturbegrepp i historiskt perspektiv. Möten mellan etablerad kultur och olika former av nya kulturella rörelser till och med 1900-talets populärkultur.