Förintelsens minnesdag

Idag fredag den 27 januari är det Förintelsens minnesdag. Här får du tips på program du kan använda för att diskutera Förintelsen med dina elever.

Barnen som överlevde Förintelsen/UR

Hur var det att växa upp i ett Europa som var influerat av nazismen? I serien Barnen som överlevde Förintelsen får vi möta olika barns upplevelser av flyktförsök, motstånd och koncentrationsläger under andra världskriget. Programmen är sex minuter långa och kan fungera som en lektionsintroduktion för årskurs 6-9.

1_xl-6Vår barndom under förintelsen – Dina och Jovan Rajs överlevde nazismens förföljelse på var sitt håll. De träffades senare på ett kollo för förintelseöverlevare i Jugoslavien och har nu varit gifta i 55 år. Tillsammans berättar de om sina barndomars öden och den grymma tiden under andra världskriget. Ungdomar från Bolandgymnasiet får möjligheten att ställa frågor till Dina och Jovan Rajs som överlevde Förintelsen Kanske ställer dessa ungdomar frågor som även dina elever i årskurs 7-9 eller gymnasiet funderar över.

1_lFörintelsens överlevare berättar  – Sverige tog emot ungefär 45 000 flyktingar från koncentrationslägren i Europa åren efter andra världskrigets slut. Några få av dem lever fortfarande och berättar här sina egna historier från det största brottet mot mänskligheten. Polskfödda Eugenia Göndör berättar om hur Gestapo ibland sköt ner människor utan anledning i gettot där hon växte upp. Hennes familj slets itu av kriget, men mamman gav aldrig upp sökandet efter sina barn

Barnaministeriet dokumentär : Skolresan till Förintelsen/URSkolresan till Förintelsen – En grupp högstadieelever åker till Polen för att lära sig om landets historia under andra världskriget. En resa som kommer att förändra dem. I Polen mördades omkring tre miljoner judar av nazisterna. När eleverna besöker Treblinka, Majdanek och gettot i Warszawa känns historien otäckt nära.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s