Hur blir man svensk?

2710312678001_5084599739001_5084596467001-vsFilmen Hur blir man svensk? riktar sig till yngre och förklarar asylprocessen och vad som händer när man träffar Migrationsverket som nyanländ. Den förklarar även begrepp som kan vara svåra att förstå, som ”asyl”, ”utredning”, ”överklagan” och ”Barnkonventionen”. I filmen får vi följa reportern Ingrid som bl.a. träffar familjen alThib som precis har sökt asyl. Filmen kan med fördel visas i skolor med nyanlända för att öka kunskapen och förståelsen för deras situation, och genom att väcka nyfikenhet skapa möjlighet till en bättre integration! Filmen är uppdelad i två avsnitt som kan visas separat. Den första delen beskriver asylprocessen. Det sista avsnittet, ”Vad händer efter beskedet”, har starttid 14.05 minuter.

Tips! Diskutera nyanländas situation i Sverige när de kommit hit, jämfört med hur asylprocessen beskrivs i filmen. Vad händer när man kommer som flykting till Sverige – och vad är det som avgör om man får stanna eller inte?

En handledning till filmen hittar du här

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Samhällskunskap i år 4-6:

Sociala skyddsnät för barn i olika livssituationer, i skolan och i samhället

 

De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen

Det offentligas ekonomi. Vad skatter är och vad kommuner, landsting och stat använder skattepengarna till

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Samhällskunskap i år 7-9:

Immigration till Sverige förr och nu. Integration och segregation i samhället

De mänskliga rättigheterna inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Deras innebörd och betydelse samt diskrimineringsgrunderna i svensk lag

Sveriges politiska system med Europeiska unionen, riksdag, regering, landsting och kommuner. Var olika beslut fattas och hur de påverkar individer, grupper och samhället i stort.

Aktuella samhällsfrågor, hotbilder och konflikter i Sverige och världen. FN:s syfte och huvudsakliga uppdrag, andra former av internationell konflikthantering och folkrätten i väpnade konflikter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s