Sverige – ett invandrarland

sea-412519_1280Sverige – ett invandrarland är en film som vill belysa att Sverige alltid har varit ett invandrarland och har en lång historia. Egentligen är alla svenskar ättlingar till immigranter som sökt sig hit i olika vågor sedan inlandsisen började dra bort från landet för mer än 10 000 år sedan. Välkända exempel från medeltiden är de engelska, tyska och franska missionärer som införde kristendomen och grundade kloster, liksom de tyska köpmän som hjälpte till att grunda städer och utveckla näringslivet. Här har vi valt ut ett antal viktiga hållpunkter, som visar på mångfalden av invandringen från perioden kring 1500 till idag: arbetskraftsinvandring, flyktinginvandring, specialistinvandring, bondekolonisation, med mera. Invandringen har förvandlat Sverige och gjort det till ett mer mångkulturellt land än någonsin tidigare. Idag är 1,6 miljoner svenskar, omkring 16 procent av befolkningen, född utomlands.

En studiehandledning till filmen hittar du här

Ur Lgr 11 – syfte för ämnet Samhällskunskap

Undervisningen i ämnet samhällskunskap ska ge eleverna förutsättningar att utveckla sin förmåga att analysera samhällsfrågor och identifiera orsaker och konsekvenser med hjälp av samhällsvetenskapliga begrepp, teorier, modeller och metoder.

Undervisningen i ämnet samhällskunskap ska syfta till att eleverna breddar, fördjupar och utvecklar kunskaper om människors livsvillkor med utgångspunkt i olika samhällsfrågor.

Ur Lgr11 – syfte för ämnet Historia

Eleverna ska  ges möjlighet att utveckla förståelse av olika tiders levnadsvillkor och förklara människors roller i samhällsförändringar

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Samhällskunskap i år 7-9:

Immigration till Sverige förr och nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s