Människans kropp – våra fantastiska celler är två program som innehåller allt du behöver veta om cellerna i våra kroppar. Filmerna passar kanske främst gymnasiet, men kan eventuellt fungera från år 7. Titta och bedöm själv.
Det bör komma en handledning till filmerna inom kort.
Hur blir ett barn till och varför åldras vi? I första delen av Människans kropp får vi lära oss om människans utveckling från befruktning till att bli en nyfödd människa. Vi kommer alla från en enskild cell som under en livstid blir 60 biljoner celler som forskarvärlden vet allt mer om. Forskning har visat att fostret producerar celler som påverkar barnets framtida liv. Det har visat sig att cellers prenatala påverkan på barnet väger tyngre än generna. Det är cellerna som styr när förlossningen ska ske. När vi lär oss nya saker börjar nervcellerna arbeta och synapser bildas mellan neuronerna. Visste du att nyfödda barn är förberedda på att lära sig alla språk i världen, en förmåga som minskar redan under det första levnadsåret. Vi får också lära oss om oxytocinets betydelse för vår förmåga att knyta an till varandra.
Vad är hemligheten bakom ett långt liv? I den andra delen av Människans kropp får vi följa människan från barndom och under uppväxten till det slutliga åldrandet. Vad är det som gör att vi utvecklas och förändras fysiskt? Vi får reda på vad som händer i kroppen under puberteteten och under ålderdomen. Men vad är det som styr åldrandet? Och hur känns det att åldras när muskler och syn försvagas? Forskare har besökt Sardinien där en på 5 000 öbor är äldre än 100 år. Beror deras höga levnadsålder enbart på genetiska betingelser eller beror det på en hälsosam diet? I filmen får vi lära oss om neuroner och mitokondriers funktion och vad som händer när oxytocinnivån är för låg i kroppen.