De stora grekiska myterna

2710312678001_5221800041001_5221787338001-vsDe stora grekiska myterna är 4 nya filmer som berättar om 4 myter ur den grekiska mytologin. Filmerna är fantastiskt animerade och är ca 25 minuter långa. Passar främst gymnasiet i ämnet svenska och historia.

De grekiska myterna har skapats för att förklara existentiella frågor, naturens skiftningar och andra fenomen som omger oss människor.

Skapelseberättelsen: Berättelsen tar sin början före tidernas begynnelse. I början var allt mörker, och ur detta mörker kom Kaos – den ursprungliga och oändliga världsrymden. Sedan skapades Jorden och modergudinnan Gaia som i sin tur skapade sin make och motpol Uranus, Himlen. Tillsammans blev de universums kärlekspar vars frukt blev titaner, cykloper och giganter som bodde uppe på berget Olympen. Vid vuxen ålder lyckas Zeus ensam erövra makten och bli universums härskare. Ett universum som nu var ordnat.

Zeus och kärlekens makt: Zeus härskar ensam över både människorna och gudarna upp på Olympen. Han har ensam vunnit alla krig. Men kan man utöva makt utan den passion som griper både hjärtat och kroppen? Zeus blir lätt förälskad och hans amorösa erövringar ger honom nya egenskaper. Men det är också genom kärleken Zeus utövar sin makt, en makt som baseras på lagar och normer som måste lydas.

Hades – den onämnbara guden: Hades härskar över den värld ingen människa kan fly ifrån, Dödsriket. Ett rike som inger både gudar och människor skräck. Ingen vill leva med Hades av fri vilja och han lever sitt liv i ensamhet. Ibland överger han sitt rike och besöker de levande och under en sådan utflykt ser han den vackra Persefone. Hades blir häftigt förälskad och för henne till sitt rike. I myten om Hades får inte bara dödens oåterkallelighet utan även årstidernas växlingar sin förklaring.

Orfeus – kärlekens lovsång: Myten om det unga kärleksparet Orfeus och Eurydike har fängslat oss i århundraden. Halvguden Orfeus sjöng så vackert att hans röst förtrollade dem som hörde den. Det sägs att Greklands gamla ekar aldrig har glömt hans melodier så vissa av dem har förevigats i den ställning de hade under sin sista dans. Myten om Orfeus och Eurydike tar upp frågan om dödens slutgiltighet, men den tar också upp alla våra missade möjligheter. Allt det som vi ibland kanske låter oss gå förbi.

Trailer första filmen:

Fler avsnitt om grekisk mytologi hittar du här. Är du även intresserad av antikens Grekland, så kan du se mer om det här.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s