Kvinnan i Guld

kvinnan_i_guld-2Kvinnan i Guld – Femtio år efter att hon flytt andra världskrigets Wien, börjar Maria Altmann sin långa kamp för att återfå de dyrbara familjeägodelar som nazisterna beslagtog under krigsåren. Österrike ändrar plötsligt sina lagar för konstrestitution för att bättra på sin internationella image och möjligheten ges att återuppta gamla fall av misstänkt konststöld.

Maria Altmanns familjeägodelar har till stor del hamnat i händerna på de mäktigaste naziförbrytarna och vissa större målningar på det anrika museet Belvedere. Bland dem finns Gustav Klimts välkända porträtt av hennes moster – ”Porträtt av Adele Bloch-Bauer I”, även kallad ”Kvinnan i guld”. Tillsammans med sin oerfarna, men handlingskraftiga advokat, tar de sig an en långdragen rättstvist som för dem djupt in i det österrikiska etablissemanget och ända upp i USA:s högsta domstol.

I sin jakt på upprättelse tvingas Maria också konfrontera svåra sanningar ur det förgångna. Kvinnan i guld är baserad på en sann historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s