En labyrint av lögner

en_labyrint_av_l-gner En labyrint av lögner – Efterkrigstidens Tyskland. Det är högkonjunktur i ett krigstrött Tyskland som vill glömma andra världskrigets fasor och fokusera på framtiden. När en journalist råkar identifiera en lärare på en skolgård som en tidigare vakt från Auschwitz vill ingen ta i frågan förutom den unge åklagaren Johann Radmann. Med orubblig vilja hittar Radmann ett flerertal SS-män som tjänstgjort i förintelseläger. Men fasorna från det förflutna och fientlighet i arbetet för Johann allt närmare ett sammanbrott. Det blir nästan omöjligt för honom att ta sig fram genom vad som visar sig vara en labyrint av lögner; alla verkar ha varit inblandade – även på högsta regeringsnivå.

Filmen har fått flera fina recensioner, bl.a. i GP 2015-08-21 , Tobias Holmgren beskriver filmen som ”en thriller av nagelbitarmodell som ställer angelägna frågor om kollektiv skuld”

Använd gärna filmen i skolan för att bredda elevernas bild av andra världskriget och ge dem en större förståelse för hur det var i efterkrigstidens Tyskland.

En labyrint av lögner är en viktig berättelse om hur varje land brottas med sin självbild och hur viktigt det är med upprättelse för alla de som farit illa om vi ska kunna fortsätta med gott hopp om en ljusare framtid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s