Civilisationens födelse

civilisationens-fodelse-svt-play-streamingCivilisationens födelse ger oss historien om civilisationens uppkomst. Följ med på en resa som startar med demokratins födelse i det antika Grekland och som slutligen tar oss fram till vikingatiden. En serie i tre delar.

Grekernas storhetstid – Det antika Grekland var det moderna Europas vagga. För runt 3000 år sedan lades den kulturella grunden för västerländska civilisationen runt Medelhavets strandlinjer. Här föddes bl.a. demokratin, retoriken, filosofin och början av det vetenskapliga resonemanget. I det antika Grekland grundades även de Olympiska spelen. Filmen är indelad i avsnitt som kan användas separat i undervisningen.

Romarnas herravälde – Romarriket var ett av världens största imperier. Under sin storhetstid styrde enbart ett hundratal makthavare och ämbetsmän över en femtedel av jordens befolkning. Romarriket sträckte sig då från nutida Storbritannien ända bort till Syrien, och från Gibraltar till Eufrat. Romarna lade bl.a. grunden för den moderna lagstiftningen, och skapade fantastiska tekniska underverk, som ex. vägar och akvedukter.

Vikingarnas strapatser – Vilken inverkan på världshistorien har vikingarna haft? Som sjöfarare och pälshandlare revolutionerade de upptäcktsresandet och handeln. De skapade litterära verk som Den poetiska Eddan. Vikingen Leif Eriksson upptäckte Nordamerika redan 500 år före Columbus. Och trots sitt dåliga rykte var de oftast ett tolerant folk, med ett handelsnätverk som sträckte sig ända till Konstantinopel.

Exempel på handledning till filmen.

Filmerna kopplar till Lgr11 i flera av SO-ämnena

Ur Lgr11 , det centrala innehållet för ämnet Geografi i år 7-9:

Var olika varor och tjänster produceras och konsumeras samt hur varor transporteras. Hur människors försörjning och handelsmönster har förändrats över tid.

Ur Lgr11 , det centrala innehållet för ämnet Religion i år 7-9:

Sambandet mellan samhälle och religion i olika tider och på olika platser

Ur Lgr11 , det centrala innehållet för ämnet Historia i år 7-9:

Forna civilisationer, från förhistorisk tid till cirka 1700

Antiken, dess utmärkande drag som epok och dess betydelse för vår egentid

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s