Upptäck Sverige – Norrland

upptack_sverige_norrland-2Upptäck Sverige – Norrland är den andra delen av tre planerade om våra olika delar av Sverige. Här kombineras intressanta fakta om de landskap som ingår i Norrland. Det finns sedan tidigare en film om Svealand och snart kommer även en samlingsfilm om Götaland.

Norrland är ett stort område i norra Sverige och består av 9 landskap. Men här bor endast en miljon människor. Vissa delar av landsbygden håller dessutom på att avbefolkas eftersom många ungdomar väljer att flytta till städerna där utbildningar och jobben finns. Norrland präglas av naturen och närheten till den. Tystnaden och lugnet gör sig påminda. Här finns djupa skogar och slingrande älvar – runtomkring finns sällsynta djur och växter i det som brukar kallas Europas sista vildmark. De stora fjällområdena lockar turister både sommar som vinter. Man kommer för att fiska, vandra och cykla eller för att åka skidor till exempel. Vintrarna är ofta kalla och långa. Norr om polcirkeln når solen inte ovan horisonten och det är mörkt dygnet runt. På sommaren är det tvärtom, då är det midnattssol och ljust hela natten.I Norrland finns stora naturtillgångar. Skogen, malmen och vattenkraften har alltid varit viktiga inkomstkällor för människorna här och har bidragit till Sveriges välfärd och hur vi har det idag.
Till filmen hör arbetsmaterial i from av frågor, jämförelsetabeller, kartor och kreativa uppdrag. Hittas här

Filmerna i Upptäck Sverige (landskap och landsdelar) serien kopplar till Lgr11, syftet för ämnet Geografi:

Undervisningen i ämnet geografi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om geografiska förhållanden och utvecklar en geografisk referensram och ett rumsligt medvetande. Undervisningen ska ge eleverna kunskap om kartan och kännedom om viktiga namn, läges- och storleksrelationer så att de kan orientera sig och dra slutsatser om natur- och kulturlandskap och om människors levnadsvillkor.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s