Grekisk mytologi

I mediakatalogen finns numera tre program om den grekiska mytologin. Fler avsnitt kommer snart.

Just nu kan du hitta:

hqdefault-2Odeysseus Äventyr – En av de största grekiska hjältarna var Odysseus, kung över Ithaka och berömd befälhavare under det trojanska kriget. I 10 år stred han innan det var dags att återvända hem. Men resan skulle komma att ta ytterligare 10 år och under färden hände en mängd farliga, märkliga händelser. Filmen skildrar några av de mest berömda historierna, bl.a. om mötet med Cyklopen och häxan Kirke.

Theseus och MinotaurusDen grekiska mytologin är full av världskända sagor, som den om Theseus och Minotauros, då Theseus dödade det köttätande odjuret Minotauros i labyrinten på Kreta. Skälet till bragden var att Theseus far, kung Aigeus av Aten, varje år tvingades välja ut sju män och sju kvinnor att åka till Kreta för att möta den otäcke Minotarus, hälften tjur och hälften människa. Theseus åkte frivilligt och tog sig fram i labyrinten med hjälp av en tråd och överraskade Minotaurus. Men på hemvägen glömde han löftet att hissa vita segel om han hade överlevt. I stället såg Aigeus svarta segel närma sig och föll förtvivlad ned i havet och dog. Än i dag kallas den delen av havet därför för det Egeiska havet.

Perseus och MedusaEn annan saga är den om hjälten Perseus och Medusa, vars ansikte ingen kunde titta på utan att förvandlas till sten. En gång blev kungen Akrisios spådd att hans dotterson skulle orsaka hans död. Därför ville han inte ha barnbarn. Men dottern Danaë hade just fött sonen Perseus. När kungen hörde det skickade han dem långt ut till havs i en kista. Men Zeus räddade dem båda. När så Perseus i vuxen ålder fick det omöjliga uppdraget att hämta Medusas huvud riskerade han att bli förstenad av hennes blick, men klarade sig tack vare en spegel. Kunde spådomen ändå besannas?

Exempel på en handledning till en av filmerna

Filmerna har engelskt tal med valbar svensk eller engelsk text och passar därför bra i undervisning i både Svenska, Engelska och Historia.Lämpliga från år 4 och uppåt:

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Svenska i år 4-6:

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Historia i år 7-9:

Antiken, dess utmärkande drag som epok och dess betydelse för vår egen tid

Ur Lgr11, syftet för ämnet Engelska:

Genom undervisningen i ämnet engelska ska eleverna  ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att förstå och tolka innehållet i talad engelska och i olika slags texter

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s