Plastic Paradise

plasticparadisePlastic Paradise är filmen om Midway Atoll i norra Stilla Havet, som är en av de mest av- lägsna platserna på jorden och ligger tusentals mil bort från närmaste civilisation. Trots detta kallas Midway Atoll för det stora stillahavssopområdet på grund av att en subtropisk virvel samlar in plast och andra sopor från tre avlägsna kontinenter.

Journalisten och filmaren Angela Sun gör en resa för beskåda detta fenomen. Längs vägen möter hon forskare, opinionsbildare och volontärer som belyser effekterna av vår extrema plastkonsumtion, vad den gör mot våra hav, mot vår hälsa och får reda på att problemet är oändligt mycket större än vad hon trott.

En filmhandledning med fakta, frågor och idéer om arbetsuppgifter finns här

Filmen passar bäst från år 7 och uppåt. Den omfattar ämnen som Kemi, Biologi, Hem- och Konsumentkunskap samt Naturkunskap för gymnasiet.

Ur Lgr11, syftet för ämnet Kemi:

Eleverna ska i kemi kunna utveckla sin förmåga att använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör miljö, hälsa och samhälle

Ur Lgr11, syftet för ämnet Hem- och Konsumentkunskap:

Eleverna ska i Hem- och Konsumentkunskap kunna utveckla sin förmåga att värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling.

Ur Gy11, syftet för ämnet Naturkunskap:

Undervisningen i ämnet naturkunskap ska ge eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper om naturvetenskapens roll i aktuella sam-hällsfrågor och i förhållande till hållbar utveckling.