Tänkvärt

tankvart_vardagslivutanreligion_sliSerien Tänkvärt tar upp välkänd idéhistoria genom tiderna. Ämnet idéhistoria omfattar i princip alla idéer i historien. Där samsas bland annat filosofins historia, de politiska idéernas historia och vetenskapshistoria. Den underhållande serien är producerad av filosofen, historikern och författaren Alain de Botton. De korta programmen och användbara teorierna kan hjälpa oss att bättre förstå oss själva och omvärlden.

Just nu finns 8 avsnitt i mediakatalogen, med planer på att lägga till fler. Exempel på avsnitt:

Psykoterapi–Sigmund Freud Alla kan lära sig av tänkaren Sigmund Freuds idéer och öppna dörren till sitt inre. Freud hade själv många problem i livet och kanske fick han därför insikt om andras. Mest känd är Freud för metoden psykoanalys och tankar om drömtydning.

Varför plugga historia? En del minns historieämnet som tråkigt och kanske beror det på att många inte vet vad vi ska ha den till. Historia kan vara viktigt för att lösa nutida problem och få oss att inse för- och nackdelar med Nutidens smala ideal materialism och har inte alltid funnits.

Politisk teori -Adam Smith Adam Smith föddes 1723 i Skottland och är känd som en framstående tänkare inom ekonomi men också för idéer utanför det ekonomiska. Smith funderade redan då på nutidens dilemma om hur en ekonomi både ska kunna genererar vinst och vara civiliserad.

Österländsk filosofi – Buddha Buddha levde ca 600 och 400 f.Kr. Som en bortskämd kungason fick han ett uppvaknande då han efter 29 år i palatset såg död och människors lidande. Enligt buddhismen kan lidande föra oss samman och sporra oss till medlidande och lyhördhet.

Exempel på en handledning hittar du här

Trailer med klipp ur olika avsnitt:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s