Zarafa

unspecified-6Zarafa är ett animerat filmäventyr inspirerat av den verkliga händelsen då en giraffunge på 1800-talet fraktades som kunglig present från Sudan till Frankrike. Det är en spännande och gripande berättelse om vänskap, frihet och mod.

Här kan du läsa mer om historien som ligger till grund för filmen

Sagt om filmen:

”Zarafa” är en enormt fin film, med viktigt budskap och en nyttig blick bakåt i en grym historia. Den känns både meningsfull och är otroligt gripande men samtidigt ändå rejält underhållande från början till dess absoluta slut.

 

Rémi Bezançon och Jean-Christophe Lie skapar en egen färgstark sagolik värld med äventyret om Zarafa. Regissörerna leker med typiska orientaliska klichéer, utan att hemfalla till stereotyper. Slaveri, mänsklig jakt, krig, förtryck, kolonialism – starka grejer för en barnfilm. Men regissörerna lyckas ändå utan pedagogiska pekfinger förmedla solidaritet, tolerans och hopp i Zarafa. Efter Kirikou filmerna av franska mästare Michel Ocelot arbetar duon Bezançon och Lie även de med små medel och lyckas verkligen förtrolla både ung och gammal från början till slut. Liksom Ocelot delar regissörerna en fascination för Afrikas vackra landskap, där den första delen av Zarafa äger rum.

Filmen har en filmhandledning och passar bra för elever i år 1-6. Filmen finns i en version md franskt tal och valbar svensk text ( vilket gör att man även kan använda filmen i undervisningen för franska – moderna språk) och i en version med voice-over, vilket innebär att en röst läser upp den svenska texten. Den senare versionen är toppen för de yngsta som inte hinner med att läsa den svenska textremsan.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s