Halloween

maxresdefault-631 oktober är den dag som amerikanarna alltid firar Halloween. Men varför firar vi Halloween? Inte så många som har koll på det, men det blir allt vanligare i Sverige att barn (och vuxna)  anammar den amerikanska högtiden med dess seder.

2 nya filmer finns i mediakatalogen för de yngre barnen. Den första berättar om legenden bakom fenomenet Halloween och den andra handlar om traditionen att gå ”Bus eller Godis”.

Bakom Halloween finns en legend om Jack O´Lantern. Det var en gång en irländare som hette Jack. Han var inte en god människa. Han var både lat och drack för mycket. Eftersom hans tid på jorden var kort kom djävulen för att ta hans själ till helvetet. Men Jack var också ganska listig: han spelade djävulen ett spratt och lurade honom med ett kors. På så sätt kunde Jack leva ytterligare tio år. När djävulen kom nästa gång överlistade Jack honom återigen genom att visa ett kors och fick djävulen att lova att aldrig ta honom till helvetet. Men det fick han sota för när han till slut dog efter många år. För när han knackade på himmelsporten blev han inte insläppt för att han hade för många synder på sitt samvete och till helvetet var han ju också förvisad. Han blev dömd att förbli en osalig ande på jorden…

Filmen är ca 7 minuter och finns med både svenskt och engelskt tal samt svensk och engelsk text.

Här hittar du en handledning till filmen

Bus eller godis – Enligt tradition klär barn ut sig inför den anglosaxiska högtiden Halloween och går från hus till hus och busar. 10-åriga Lily och hennes bror James klär ut sig till häxa respektive monster, kompisen Matthew klär också ut sig och alla går ut och busar.

Den här filmen som är ca 4 minuter lång och har bara engelskt tal, men både svensk och engelsk text.

Filmerna passar således både för ämnena svenska, engelska och SO. Innehållet i filmerna är bäst anpassat för år 1-4.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s