Att leva med funktionsnedsättning

den-meningssokande-loparenSedan en tid finns två program i mediakatalogen med titeln – Att leva med funktionsnedsättning. Det ena handlar om Jojje – den meningssökande löparen, som i 20-årsåldern råkade ut för en allvarlig trafikolycka och var en hårsmån från att förolyckas. Sedan dess lever han med olika funktionsnedsättningar. Funktionsnedsättningarna syns inte men gör sig ständigt påminda. Jojje berättar om sin kamp för att passa in i samhället och jakten på ett vanligt arbete. När han springer mellan olika instanser för att få rätt på allting tränar han maratonlöpning. Varför ska inte Jojje kunna få ett arbete på grund av att han är långsam?

Det andra programmet handlar om David – den simmande politikern, som föddes med en funktionsnedsättning som innebär bl a att han har ingen rörelse i armarna och svagare benmuskler. Han tar sig fram med en rullstol. David arbetar som politiker och har ett förflutet som OS-simmare med många segrar och världsrekord inom Paralympics. I filmen tar David upp flera grundläggande värden som ingår i skolans värdegrund och uppdrag. Detta kopplar han samman med sitt eget liv. Värdeorden som tas upp är till exempel människolivets okränkbarhet, individens frihet, alla människors lika värde. Genom David Legas goda berättarförmåga och att han lyfter fram sina ”segrar” trots de fysiska hindren inspirerar tittarna att själva se sina förmågor

Handledning till Jojje – Den meningssökande löparen

Handledning till David – Den simmande politikern

Båda filmerna består av personliga berättelser av medmänniskor som lever med funktionsnedsättning. En del funktionsnedsättningar är synliga och en del är väl dolda. Filmerna tillsammans med filmhandledningarna som består av bland annat samtalsfrågor syftar till att öka förståelsen för hur det är att leva med funktionsnedsättningar.

Ur Lgr 11 , kapitel 1 om skolans värdegrund:

Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse….Ingen ska i skolan utsättas för diskriminering på grund av ….funktionsnedsättning.

Syftet med filmerna och filmhandledningarna är att öka kunskapen om och förståelsen för hur det är att leva med funktionsnedsättning.

 

3 kommentarer

 1. Hej!

  I år har min bok blivit översatt till engelska.
  Book Jojje, the runner searching for meaning.
  A book about life after a serious traffic accident that gave him permanent damage. He was the first multi-handicapped. It was a beginning of hard running between all the different parties in the society. The book is also about the joy of life and to run a marathon after marathon. A highly topical book.
  Bok http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=9163930250

  Bok Jojje den meningssökande löparen. En bok som handlar om livet efter en svår trafikolycka som gav honom bestående skador. Han var först multihandikappad. Det var en början på svår löpning mellan alla olika instanser i samhället. Boken handlar även om glädjen över livet och att springa maraton efter maraton. En högaktuell bok. Bok http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=9163774364

  Talbok Den meningssökande löparen. När Göran Wallin var 20 år krockade han och vaknade upp som multihandikappad. Han överlevde och kämpade sig tillbaka till livet trots att han fortfarande lider av sviterna efter olyckan – han har tinnitus, dyslexi, saknar hörsel på ena örat och inre smärtor. För Göran blev löpningen hans räddning. Boken följer hans liv mellan 1985 och 2015. Författaren vill förmedla vad som kan hända med kropp och själ när man blivit allvarligt skadad.
  Talbok http://www.legimus.se/work/details?workId=9fb86540-dd1f-42c2-ad4e-a60a009ec825

  Jag föreläser i ämnet Upploppet Jojje maratonlöparen mot alla odds.
  Hör gärna av er till mig så kan jag skicka förfrågan föreläsning.
  Hälsningar
  Göran Wallin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s