Hur vet du det?

Hur vet du det?/UR

Hur vet du det? Är en ny serie från UR som riktar sig till 6-9 åringar. Det är fem avsnitt och varje program är ca 8 minuter.

Hur vet man vilka källor som är pålitliga? Jenny Josefsson fick sparken från sitt jobb på tv eftersom hon aldrig kollade några källor. Nu ska hon istället starta en vlogg om hundar! Hon ger sig ut i en djungel av information för att leta fakta till sin vlogg. Till sin hjälp har Jenny sin källkritiska och trogna hund Kjell och några barn som kallar sig Källkritikerna. De dyker upp när nöden är som störst med de fem källkritiska superfrågorna.

Ur Lgr11, syftet för ämnet Samhällskunskap:

Undervisningen ska ge eleverna verktyg att hantera information i vardagsliv och studier och kunskaper om hur man söker och värderar information från olika källor.

Eleverna ska utveckla sin förmåga att söka information om samhället från medier, Internet och andra källor och värdera deras relevans och trovärdighet.

För år 4-6 finns programmet Är det sant? – Källkritik. Hitta alla Är det sant? avsnitt här.

För år 7-9 finns serien Källkritik som har syftet att visa elever hur de på ett lätt och bra sätt kan förhålla sig källkritiska på nätet.

För dig som pedagog rekommenderar jag programmet Lärlabbet: Källkritik

Tema: medie- och informationskunnighet. Lärlabbet besöker Murgårdsskolan i Sandviken som arbetar med källkritik i alla ämnen. Vet eleverna hur informationsvägarna fungerar på internet? Eftersom vi möts av så mycket information är det en demokratifråga att elever lär sig finna, värdera och analysera information kritiskt. En lärarpanel följer upp i studion.