Barnkonventionen

maxresdefault-4Idag är det FN-dagen. Den brukar jag uppmärksamma med förslag på program som ni kan använda i skolan som kopplar till FN på något sätt.

Idag tipsar jag om en ny serie holländska program (textade på svenska) som heter Barnkonventionen och handlar om att varje barn har rätt till ett lyckligt liv. Oavsett bakgrund har varje barn rätt att behandlas med respekt och att få komma till tals. FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) antogs 1989. Enligt konventionen ska bland annat barnets bästa komma i främsta rummet i alla åtgärder som rör barn. Serien visar hur barnkonventionen på olika sätt berör barn på vårt jordklot. Passar för år 4-6.

Det finns 6 avsnitt i mediakatalogen idag:

1. Feifeis rätt till nationalitet och namn

Åttaårige Feifei är en kinesisk pojke som är född och bosatt i Holland. Men han finns inte officiellt i Holland. För varken Feifei eller hans mamma har identitetspapper. Feifei är illegal, men han är också ett barn. Hans kompis Mees tycker att det är helt knäppt att Feifei inte har ett pass. Det tycker Feifei också. Han förstår inte så mycket av allt pappersarbete, men hoppas på att få hjälp av en särskild rättighet för barn, som ska ge honom identitetspapper. För om Feifei får det kan han äntligen påbörja ett normalt liv och få ett riktigt hem. Kommer han att lyckas?

2. Merlijins rätt till skolgång

Elvaårige Merlijn är en glad och smart kille med huvudet fullt av idéer. Han är den självutnämnde kungen i sitt rum och har en bästa vän som alltid ställer upp. Men det finns ett stort problem. Merlijn är autistisk och kan inte vara med i skolan. Ett klassrum fullt med barn är för stökigt för honom. Det är därför Merlijn inte har gått i skolan på flera år. Vilken sorts skolgång kan hjälpa barn som Merlijn?

3. Joëllas rätt till hälsovård

Elvaårige Joëlla är en livfull flicka som har sjukdomen FAS. Joëllas sjukdom beror på att hennes mamma drack för mycket alkohol när hon var gravid. Det har gjort att Joëllas har svårt att koncentrera sig och minnas vad hon har pluggat. Joëlla behöver också hjälp att träna på sociala situationer så att det blir lättare med vänner.

4. Imraan räddas från barnarbete

Imraan är endast tio år när han lämnar föräldrahemmet på Indiens landsbygd. Han beger sig till Dehli för att hitta ett arbete för att skicka hem pengar till sina föräldrar och betala deras sjukhusräkningar. Men det visar sig bli en hemsk erfarenhet. Imraan måste jobba sent in på nätterna och får dålig mat. Han får aldrig lämna arbetsplatsen och får ofta stryk. Han är fängslad som slav och drömmer om de kor han vallade hemma i byn. Imraan saknar sin mamma som är sjuk. Hur ska Imraans framtid bli?

5. Nicky – fattig men lika mycket värd 

12-åriga Nicky är fattig. Hennes mamma är arbetslös och gör matinköpen på en matbank. Ibland blir Nicky retad för att hon är fattig. För när man är fattig finns inte pengar till nya kläder eller en fin födelsedagspresent. Men Nicky är ändå ganska glad för hon är kreativ och kan uppskatta livets små glädjeämnen, som att hjälpa andra. Nicky bestämmer sig för att delta i en demonstration mot fattigdom för att visa att man inte ska skämmas över att vara fattig. Finns det hjälp att få för den som är fattig?

6. Noras rätt till flyktingskydd

Nora var nio år när en missil förstörde hennes hem i Homs i Syrien. Hennes katt blev begravd under rasmassorna och dog. Nora måste fly och det enda hon fick ta med sig var en liten resväska med kläder. Nora saknar Syrien. Hur skulle du känna om du var tvungen att fly från Sverige? Filmen handlar om flyktingbarns rätt att få särskild hjälp, skydd och uppmärksamhet.

 


Det finns även en riktigt bra serie från UR för de yngre barnen som heter Med all rätt. Den har jag tipsat om förr, men påminner gärna.

Med all rätt/UR
Med all rätt/UR

I tio korta dramatiserade berättelser sätts olika artiklar från barnkonventionen in i sammanhang där barn som bor i Sverige kan känna igen sig själva eller sina klasskamrater. Berättelserna belyser barns rättigheter med syftet att ge en ökad förståelse för när dessa rättigheter kränks.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s