Frankrike – var ligger det?

fr-map-noFilmerna om Frankrike består av del 1 och del 2. De är producerade enligt Lgr 11. Det är filmer i ämnet Geografi, men kan också användas i andra SO-ämnen. Filmerna passar framför allt bra för grundskolans mellanstadium från 10 år, men elever på högre stadier kan också med fördel ta del av filmen. Filmerna ger en övergripande kunskap om landet Frankrike och en inspiration för fördjupning. Vi får se hur olika områden i Frankrike ser ut. Vi får veta och se en hel del om landets natur, klimat och väder, historia, kultur, miljö, industri hållbara utveckling och hur människor idag lever, bor och arbetar. Vi får veta vilka problem Frankrike idag brottas med och om framtiden.

Del 1 svarar på frågorna; Frankrike. Var ligger det? Hur ser naturen ut i Frankrike? Hur är klimatet? Vad heter de stora städerna? Hur många människor bor det i Frankrike? Vilken är den största religionen? Vad talar man för språk i Frankrike? Vilka transportvägar finns det? Vilken valuta har man? Vilka råvarutillgångar finns det i Frankrike? Vilka varor tillverkas? Var bor de flesta människorna i Frankrike? Hur bor man? Hur lever man i Frankrike?

vindruvorDel 2 svarar på frågorna; Vem är det som styr och bestämmer i Frankrike? Vilka jordbruksprodukter odlar de franska bönderna? Hur är skolan i Frankrike? Vad arbetar man med i Frankrike? Vilka djur finns det i Frankrike? Kommer det många turister till Frankrike? Varifrån får Frankrike sin elektriska energi? Vilka miljöproblem har man i Frankrike? Vad gör man åt miljöproblemen i Frankrike? Hur ser framtiden ut för Frankrike?

En handledning till filmerna hittar du här

Ur Lgr11, exempel på centralt innehåll för ämnet geografi i år 4-6:

Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna
processer. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.
De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras
utmärkande drag och utbredning.
Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen.
Namn och läge på övriga Europas länder samt viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter.

Passar även på att tipsa omändra filmer som kan vara intressanta i samband med att man lär sig mer om Frankrike.

Världens länder i korthet: Frankrike, presenterar Frankrike lite mer kortfattat och kan vara ett komplement. Vill man veta mer om Frankrikes huvudstad, kan man se filmen Paris.  Den kan med fördel användas även i undervisningen av moderna språk, då den även finns med franskt tal. Det finns även en film om en av Paris huvudattraktioner –Eiffeltornet. Den har franskt tal och man kan välja svensk eller fransk text, så den passar också i franskundervisiningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s