En resa jorden runt

hqdefaultEn resa jorden runt – I denna film följer vi med professor Lunatus runt jorden för att hitta svaren på frågor som: Hur kan jordens klimat variera så mycket? Vilka naturkrafter är det egentligen som formar berg och dalar? Och hur har människan format landskapet omkring sig?

Vi börjar i Europa, och färdas sedan norrut, genom Amerika, via Sydpolen till Afrika och Asien och sedan tillbaka mot Europa. Under resans gång får vi beundra naturens stora mångfald och skönhet.

Professor Lunatus berättar mer om jordens olika klimatzoner, de olika världsdelarna och de geologiska processer som format jordytan. Men han lyfter också ett varningens finger. Sedan 200.000 år tillbaka, vilket är en väldigt kort tid i jordens långa historia, har det funnits människor på jorden. Och människorna förändrar landskapet.
Idag finns fantastiska byggnadsverk, megastäder och odlingslandskap, men människans förändring av miljön har blivit ett hot mot naturen. I slutändan är det också människans överlevnad som står på spel. Vi har släppt ut avgaser, tömt sjöar på vatten och huggit ner skog. Om vi vill rädda naturen måste vi väldigt, väldigt snart ställa allting tillrätta.

En handledning till filmen hittar du här

Ur Lgr11, centralt innehåll för de samhällsorienterande ämnena i år 1-3:

Förutsättningar i natur och miljö för befolkning och bebyggelse, till exempel mark, vatten och klimat.

Jordgloben. Kontinenternas och världshavens lägen på jordgloben. Namn och läge på världsdelarna samt på länder och platser som är betydelsefulla för eleven.

Människans uppkomst, vandringar, samlande och jakt samt införandet av jordbruk

Ur Lgr11, centralt innehåll för geografi i år 4-6:

Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser de att får för människor och natur

De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning

Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s