Totalt globalt är en programserie i tre avsnitt, där två tävlande ställs mot varandra i en fiktiv frågesport om hållbar utveckling. Frågorna har sin utgångspunkt i FN:s Agenda 2030, som är hållbarhetsmål som världens alla länder enats om. Hållbarhetsmålen syftar till att göra världen mer jämlik och rättvis, att utplåna den extrema fattigdomen och att lösa klimatkrisen. Forskare och sakkunniga inom ämnet hållbar utveckling medverkar.
Målgruppen är år 4-6 och varje avsnitt är ca 14 minuter långt.
Avsnitten har följande rubriker:
- Utrota extrem fattigdom
- Stoppa klimatförändringarna
- Minska ojämlikhet
Använd programmen som inspiration i ett arbeta om miljö eller kanske som exempel på retorik. Eller kombinera de båda som man gjort i det här programmet. Kanske kan dina elever skapa egna argument eller hålla egna debatter kring något viktigt ämne kopplat till hållbarhet eller liknande efter att ha sett ett eller flera av dessa program.
Frågor och svar från en av programseriens producenter, Lotta Olin, inför premiären av serien:
Vad tycker du är det viktigaste för barnen att få med sig?
Många barn känner oro och ångest inför framtiden. Det märkte vi när vi var ute i klasser och träffade elever. Jag tror det är viktigt att eleverna inte lägger för stort ansvar på sig själva, att de få en känsla av att det finns många vuxna som verkligen jobbar med de globala frågorna, t ex genom FN:s Agenda 2030. Och att det faktiskt finns många lösningar på miljöproblemen; t ex nya och effektiva sätt att framställa ren energi genom sol och vatten och hur jordens resurser kan användas på ett mer hållbart sätt.
Varför behövs ett sådant här program?
Det är viktigt att de här frågorna diskuteras . Alla måste få en chans att vara med och prata om de globala frågorna och hur framtiden ska se ut.