Upptäck Norden – Danmark

Nu finns det fler delar i serien Upptäck Norden. Sedan tidigare har vi program om Norge och Oslo i mediakatalogen.

Filmserien Upptäck Norden är en filmserie som handlar om just Norden och dess länder. Syftet med filmerna är att ge en faktagrund för att kunna resonera kring likheter och skillnader mellan länder och regioner i Norden. Filmerna innehåller avsnitt om Historia, Geografi, Natur, Näringar och Ekonomi, Politik, Kultur och vardagsliv samt Miljö.

Idag presenterar jag Upptäck Norden – Danmark uppdelat på två filmer, snart kommer även ett progam om Köpenhamn

dan1-broDanmark – Geografi och Historia

Danmark är känt för sitt öppna naturlandskap med stora områden av odlingsmark och betesmark. Landet har också många kuststräckor med milslånga sandstränder men också andra varierande kustlinjer. Närheten till vatten påverkar klimatet och Danmark är blåsigt. Sanden flyttar sig med vinden och ställer till det för landet. Danmark är ett urbaniserat land. De flesta av Danmarks fem och en halv miljoner människor bor i städer. Vi besöker några av städerna och i en av dem hittar vi H.C. Andersen, Danmarks världsberömda sagoförfattare. Sverige och Danmark delar mycket av sin historia. Vi tittar på milstolparna i landets historia.

dan1-nyhavnDanmark – Politik och Ekonomi

Danmark är ett av världens lyckligaste folk enligt FN. Hur kan det komma sig? Det är också ett av världens rikaste länder. Vi tittar på vilka näringar landet har som ligger till grund för den starka ekonomin. Vindkraften och oljan har stor betydelse för Danmark. Det politiska systemet liknar det svenska på många sätt och även monarkin. Danmark har varit ett land sedan medeltiden men blev ockuperat under andra världskriget. Man har sedan krigets slut blivit medlemmar i FN, NATO och EU. Vi frågar oss vad som är typiskt danskt och det är en hel del. Kulturlivet är rikt och bland de klassiska konstnärerna finns Anna och Michael Ancher och kompositören Carl Nielsen. Danmark har också många kända namn inom filmens värld.

Exempel på hur filmerna kopplar till Lgr11 i ämnet Geografi:

Undervisningen i ämnet geografi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om geografiska förhållanden och
utvecklar en geografisk referensram och ett rumsligt medvetande. Undervisningen ska ge eleverna kunskap om kartan och kännedom om viktiga namn, läges- och storleksrelationer så att de kan orientera sig och dra slutsatser om natur- och kulturlandskap och om människors levnadsvillkor.

Exempel på hur filmerna kopplar till Lgr11 i ämnet Svenska.

Undervisningen ska även bidra till att eleverna får möta och bekanta sig med såväl de nordiska grannspråken som de nationella minoritetsspråken.

Exempel på hur filmerna kopplar till Lgr11 i ämnet Samhällskunskap.

Undervisningen i ämnet samhällskunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur individen och
samhället påverkar varandra. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla en helhetssyn på
samhällsfrågor och samhällsstrukturer. I en sådan helhetssyn är sociala, ekonomiska, miljömässiga, rättsliga, mediala och politiska aspekter centrala.

Givetvis finns det kopplingar direkt till det centrala innehållet i dessa ämnen också, samt i Historia och Religion.

Vill du läsa mer om övriga program i serien kan du hitta ett inlägg om Upptäck Norden – Norge och Oslo samt ett inlägg om Upptäck Norden – Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s