Kärnkraft och Tjernobyl

1673km_karnkraft_dvd-omslag_300pxKärnkraft – en säker energikälla? –  Vad är egentligen kärnkraft och hur fungerar det? Vi har en växande befolkning med ökat energibehov. Hur ska det behovet tillgodoses ur ett miljö- och säkerhetsperspektiv? Kärnkraft försörjer en stor del av Sveriges energibehov, men är det värt riskerna? Hur ska vi komma att ersätta den energin som kärnkraften står för?

I den här filmen förklarar vi hur ett kärnkraftverk fungerar och går igenom för- och nackdelar med olika energikällor. Vi besöker både Forsmark och Tjernobyl för att lära oss mer och för att undersöka vilka risker som finns med kärnkraft.

Lagom längd på filmen. Belyste även andra energikällor och deras för- och nackdelar. Bra med orsak-verkan-konsekvens perspektivet.

– Lärare, Sofiaskolan

En handledning till filmen hittar du här

Filmen kopplar till det centrala innehållet i Lgr11 för ämnet Fysik i år 7-9:

Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället.

Energins öde från solen genom naturen och samhället. Några sätt att lagra energi. Olika energislags energikvalitet samt deras för- och nackdelar för miljön.

Försörjning och användning av energi historiskt och i nutid samt tänkbara möjligheter och begränsningar i framtiden.

fil7350I samband med filmen Kärnkraft passar det bra att fördjupa sig lite i Tjernobylolyckan. Det finns en intressant ny film  – Tjernobyl (om djur, natur och strålning) om hur 30 år efter Tjernobyl-katastrofen det område som kallas Den förbjudna zonen ofrivilligt har förvandlats till ett märkligt slags friluftslaboratorium. Efter olyckan evakuerades 135 000 personer, och strålningen dödade djur och växter. Fortfarande är strålningen hög, men fåglarna bygger bo på betongsarkofagerna och björnar, hjortar och vargar strövar omkring till synes helt friska. Här har naturen tagit över. Hur djuren kan överleva i denna förgiftade miljö försöker forskarna nu ta reda på. Olika arter verkar ha olika förutsättningar, och svaren kan finnas på DNA-nivå. Resultaten blir överraskande…

Handledning till filmen hittar du här

Filmen kopplar till det centrala innehållet i Lgr11 för ämnet Biologi i år 7-9:

Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling.

Biologisk mångfald och vad som gynnar respektive hotar den. Samhällsdiskussioner om biologisk mångfald, till exempel i samband med skogsbruk och jakt.

Lokala ekosystem och hur de kan undersökas utifrån ekologiska frågeställningar. Sambanden mellan populationer och tillgängliga resurser i ekosystem. De lokala ekosystemen i jämförelse med regionala eller globala ekosystem.

Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.

Och det centrala innehållet i Lgr11 för ämnet fysik i år 7-9

Fysikaliska modeller för att beskriva och förklara uppkomsten av partikelstrålning och elektromagnetisk strålning samt strålningens påverkan på levande organismer. Hur olika typer av strålning kan användas i modern teknik, till exempel inom sjukvård och informationsteknik.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s