Kolonialismens historia

Efter gårdagens tips om en radiodramatisering – The Cambria – kopplad till slaveriet, känns det idag aktuellt att tipsa om de två nya programmen om Kolonialismens historia . Det är  historieprofessorn och tv-profilen Dick Harrison som står för innehållet i programmen.

Första programmet heter Kolonialismens historia – Koloniernas födelse:

kolonialismens-historia-1_artwork-500x700Här får vi följa utvecklingen av de tidigaste kolonierna fram till början av 1800-talet. Vi utforskar hur de första kolonierna kom att bli till, vilka som myntade begreppet koloni och Europas erövringar av den ”nya världen”

Andra programmet heter Kolonialismens historia – Världsimperium:

Här får vi följa början på det som kom att kallas imperialism, från 1800-talets början till nutid. Hur kom världen att nästan uteslutande styras ifrån Europa och vad blev konsekvenserna?

Se handledning till programmen

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Historia i år 7-9:

Den europeiska dominansen, imperialism och kolonialism.

Exempel på hur 1800- och 1900-talet kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser.

Hur historia kan användas för att förstå hur den tid som människor lever i påverkar deras villkor och värderingar.

Ur Gy11, centralt innehåll för ämnet Historia 1a1:

Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel migration, fredssträvanden, resursfördelning och ökat välstånd, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter, jämställdhet, kolonialism, diktaturer, folkmord och konflikter.

Ur Gy11, centralt innehåll för ämnet Historia 1b:

Samma som 1a1 samt långsiktiga historiska perspektiv på förändrade maktförhållanden och olika historiska förklaringar till dem.

Olika historiska frågeställningar och förklaringar kring långsiktiga historiska förändringsprocesser som speglar både kontinuitet och förändring, till exempel befolkningsutveckling, statsbildning, jordbrukets utveckling och olika syn på människors värde, på makt och på könsmönster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s