H.C. Andersen

flickr – attr: Comrade King

Nu finns en ny film om H.C. Andersen för de yngre eleverna.

Från början fanns hans sagor bara på danska, men nu finns de på fler än hundra olika språk. Och tänk att sagorna som H.C. Andersen skrev för nästan 200 år sedan fortfarande känns moderna och spännande!

Den här filmen skildrar Hans Christian Andersens liv, hans verk samt arvet efter en av vår tids mest betydelsefulla barnboksförfattare. Från en barndom kantad av mobbning och utanförskap till att vid sin död ha blommat ut till en etablerad författare som skrev allt från sagor, romaner och dikter, till pjäser.

I filmen som blandar animerat och realistiskt material på ett fint sätt, får vi följa med hem till H.C. Andersens barndomshem i Odense där vi bland annat får provligga hans gamla säng. Vi dyker också ned i några av författarens mest berömda historier och försöker reda ut varför han till exempel skrev en saga om en rolig, men knäpp, kejsare som vandrade omkring naken på stadens gator.

Länk till handledning till filmen

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Svenska i år 4-6:

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

För mer material om H.C. Andersen och lyssna på hans sagor, se tidigare inlägg.