I filmen Wallace möter vi en huvudkaraktär som representerar en grupp som sällan syns, nämligen barn med nedsatta hörselfunktioner. I Sverige finns det ungefär 10 000 barn och unga mellan 0-20 år med hörselskador, ungefär 4 000 av dessa har hörapparat.
Filmens tema är mobbning och varje mobbningsoffer är ett för mycket. För vissa innebär det långvariga psykiska problem som i vissa fall följer människor livet ut. Ungefär åtta procent av elever mobbas vid enstaka tillfällen och knappt två procent är varaktigt mobbade.
Wallace lever i en tyst värld för han har ett hörselfel sedan födseln och har hörapparat, men den hjälper bara delvis. Wallace känner sig ofta utanför men det finns en fördel, möjligheten att kunna tysta omvärlden genom att stänga av hörapparaten när allt blir för stökigt. Wallace tecknar och har mycket fantasi. Efter skolan cyklar han till en övergiven fabrikslokal och målar en väggmålning; ett monster som borde finnas på riktigt. Då hade Wallace kunnat jämna ut oddsen mot Leo, den stöddiga mobbaren i klassen. Kanske hade det även kunnat imponera på Freja, den sötaste tjejen i klassen. Men en dag förändras allt när monstret vaknar till liv. Visuellt är filmen en blandform mellan live-action och fina 2D-animationer. Dessutom spelar ljudets vara eller icke vara en stor del i filmen då hörapparaten stängs av och sätts på. Regissören David Sandberg gör nu spelfilm i Hollywood.
Länk till en handledning
Utdrag ur Lgr 11, 2.1. Normer och värden, s 12 och 13
Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck i praktisk vardaglig handling.
Mål
Skolans mål är att varje elev:
• respekterar andra människors egenvärde,
• tar avstånd från att människor utsätts för förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor