Welcome to Leith

welcome-to-leith-sigLeith har med åren förlorat en stor del av sin befolkning och många hus står tomma. Men när den lilla North Dakota-hålan plötsligt fylls på med Craig Cobb och hans anhang av vit makt-fanatiker som köper upp alla lediga tomter, måste invånarna snabbt reagera innan hela orten förvandlas till vad Cobb planerar en koloni för amerikanska nynazister. Denna mångfaldigt belönade dokumentär skildrar en grannfejd av helvetiskt mått. När hakkorsen och Hitler-hälsningarna redan blivit del av vardagen inser Leith-borna att deras stillsamma idyll kan vara förlorad för all framtid.

Welcome to Leith är en mycket intressant dokumentär om mötet mellan lokalbefolkningen i en mycket liten ort och personer med vit makt bakgrund. Filmen har en egen hemsida ( på engelska)

Vit makt-miljön består av individer, grupper och organisationer som vill ha ett auktoritärt styre och en nationell gemenskap baserad på etnicitet.
Miljön präglas av en föreställning om att människor kan delas in i olika raser – och att den vita rasen är överlägsen de övriga. Även om flera av aktörerna har tonat ned rastänkandet, till exempel genom att ersätta termen ”ras” med begreppet “kultur”, är principen den samma, då kulturen anses vara medfödd och omöjlig att förändra. Ytterligare några menar att de föreställda människoraserna – och kulturerna – är likvärdiga, men att de inte har samma existensberättigande på en given geografisk plats/ett land. Hitta mer info här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s