Din mage – besvär och sjukdomar. Man har numera forskat fram att en stor del av vår hälsa beror på hur vår mage mår. Och det pratas mycket media om magsjukdomar och hur det vi äter påverkar oss på olika sätt.
Ibland verkar det som om magen har en egen vilja. Den låter, protesterar och krånglar. Hur vi mår i magen beror till stor del på vad vi stoppar i oss, när vi gör det, hur mycket vi motionerar och på hur stressade vi är. Magen är ett komplicerat system som sorterar och bearbetar det vi äter och dricker. Men var är det störst risk att något går fel? Vi träffar några unga personer som berättar om sina erfarenheter kring magproblem.
Vi tittar på hur mage-tarmsystemet fungerar och träffar professorer samt hälsocoacher som ger oss tips och råd. Vi får lära oss om några problem och sjukdomar samt hur man på bästa sätt kan ta hand om sin mage.
Kapitel:
Inledning (Start – 00:59)
Vad händer när vi äter? (01:00 – 03:34 )
Vilka problem kan uppstå i magen? (03:35 – 05:04)
Vilka magbesvär kan man få? (05:05 – 09:38)
Varför pratar vi inte om magproblem? (09:39 – 10:30)
Vad ska vi äta för att må bra? (10:31 – 12:36)
Vad passar bäst för dig? (12:37 – SLUT)
Ur Lgr11, det centrala innehållet för ämnet Biologi i år 4-6:
Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.
Ur Lgr11, det centrala innehållet för ämnet Biologi i år 7-9:
Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relatio- ner och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.
En handledning till filmen hittar du här