Två nya program om staden som passar för de yngre barnen.
Staden – trafik och transporter – Vad behövs för att kunna ta sig fram i en stad? Eller för att skicka någonting? När du går och handlar kanske du inte tänker på hur varorna har kommit till affären, men det är mycket som måste fungera på vägen. Vart tar bussen vägen efter slutstationen? Hur fungerar hissen och rulltrappan? Och vem tar hand om brevet efter att du har lagt det på brevlådan? Allt sköts av någon. I de här programmen får du veta mer! Buss, köra, trafikledning, meka och depå. Tunnelbana, köra, övervakning och gå in i depån. Varorna till affären. Hur kommer dom dit? Vi följer tex bananerna från containerhamnen via lager och till affären. Hiss och rulltrappa, tex i ett varuhus/tunnelbaneuppgång. Hur funkar det? Hur ser det ut? Farligt? Laga en trasig. Brevets väg, vad händer med brevet? Följ transporter och sortering. Barn ritar teckning, skickar till Bolibompa. Vi följer hela vägen fram till brevlådan i studion, och programledare som öppnar och visar. Gatustädning på natten, gatusopningsbil, se andra som jobbar på natten, t ex tidningsbud.
Staden – infrastruktur – Har du tänkt på allt vi delar på när vi bor tillsammans i en stad? Allt som måste fungera och som vi många gånger tar för givet. Vi behöver rör till vårt avloppsvatten, tunnlar till vår biltrafik, el till våra apparater och vatten att dricka. I de här programmen får du veta mer! Vatten, vattenverk, vattentorn, vattenledningar. Avlopp, reningsverk och ledningar i gatan, dagvatten, ledningar och rening. Bygga gator, cykelbanor och trottoarer, asfaltläggning och alla maskiner och lager. Trafiksystem. Trafikövervakning, reparera gator, trafiksystemet i en stad, övervakning av vägar och tunnlar, övervakningskameror, trafikrapporter i radio och TV. Tjejen i morgon-TV som står framför trafikkameror. Elektricitet. Från elkraftverket via transformatorstationen till uttaget i väggen, övervakning från central. Mobil och bredband. Master och mobilnätet, var sitter grejerna, hur det funkar, telestationer, ledningar under marken och övervakning.
Handledning till avsnitten om trafik och transporter. Handledning till avsnitten om infrastruktur
Ur Lgr11, centralt innehåll för SO-ämnena i år 1-3:
Trafikregler och hur man beter sig i trafiken på ett säkert sätt.
Miljöfrågor utifrån elevens vardag, tillexempel frågor om trafik, energi och matvaror.
Det finns även ett annat program om staden för samma målgrupp som heter Livet i staden
Hur ser djur- och växtlivet ut i en stad egentligen?
Matar vi djuren i staden, utan att veta om det? Vi ska titta närmare på bland annat råttan, grävlingen, kajan och duvan som har anpassat sig till ett liv i staden.
Vi lär oss också om några växter i staden, som maskrosen och gatkamomillen. Till slut får vi se hur vi människor gör det svårt för djuren att överleva i staden.