Flocken

Skärmklipp 2016-09-05 10.46.48Flocken utspelar sig i ett litet svenskt samhälle som på ytan ser ut att vara en idyll. Men när Jennifer anklagar en skolkamrat för våldtäkt ändras allt. Ryktet sprider sig snabbt och allt fler i den lilla byn blir övertygade om att hon ljuger. Det blir början på en hetsjakt där ett helt samhälle vänder sig emot Jennifer och hennes familj.

Filmen är bygger i delar på ett uppmärksammat våldtäktsfall i Bjästa som ägde rum 2009, och har fått en del kritik för att mamman till flickan i det verkliga fallet menar att filmen är en ny kränkning av den redan drabbade flickan och hennes familj.

Producenten Agneta Fagerström-Olsson menar att filmen inte är dokumentär, utan ska ses som fiktion, och att den hämtat inspiration från Bjästa-fallet, men även många andra liknande fall.

Filmen har fått fin kritik och bra recensioner i övrigt och lyfter på ett mästerligt sätt upp ett ämne som kan vara obekvämt men anslut nödvändigt att diskutera med ungdomar idag. Men se filmen själv innandi visar den för elever, så att du är förberedd på innehållet och kan fundera på vilka frågor som kan tänkas dyka upp efter och bör diskuteras.

Svenska Filminstitutet har gjort en gedigen filmhandledning till filmen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s