Kvantmekanismens hemligheter

maxresdefault-2Kvantmekanismens hemligheter är två filmer som handlar om Professor Jim Al-Khalili som följer spåren i jakt på kvantfysikens ursprung. Med spännande demonstrationer och experiment förklarar denna engagerande serie grunderna för hur vi förstår världen i dag.

Vad är kvantmekanik? – Ordet kvantmekanik för tankarna till framtiden och ett vetenskapligt område som forskarna ännu bara nosat på. Men kvantmekanik innebär inte bara supersnabba datorer. Den har funnits och påverkat vår värld sedan universums födelse – vi har bara inte vetat om det. I denna spännande filmserie får vi följa med fysikern Jim Al-Khalili ut från labbet för att lära oss mer om kvantmekanik. Via en historisk tillbakablick på hur de stora fysikernas stridit om att få sätta just sitt namn på teorin, beskrivs hur allt hänger samman. Vi får även lära oss om kvantmekanikens betydelse för biologin, och för evolutionen.

Många av de luckor som funnits inom naturvetenskapen verkar plötsligt kunna fyllas – men av något som trotsar naturens alla lagar. Kvantmekaniken är ett forskningsområde som minst sagt kräver ett öppet sinne, eftersom man måste acceptera att universums allra minsta beståndsdelar beter sig på sätt som är långt ifrån intuitivt.

 

Del 1 – Einsteins mardröm

När forskare på 20-talet undersökte hur glödlampor fungerar ledde det till nya upptäckter djupt in i materians dolda funktioner, som sub-atomära byggstenar i vår omvärld. Då uppdagades helt nya fenomen och en värld där saker kan vara på många ställen samtidigt, och där verkligheten endast tycks existera när vi observerar den. Albert Einstein hatade idén att naturen på grundläggande nivå skulle styras av en slump, medan den danske forskaren Niels Bohr hävdade motsatsen. Först på 1960-talet visade vetenskapsmannen John Bell att det gick att pröva vem som faktiskt hade rätt. Existerar verkligheten verkligen, eller framställer vi dess existens genom vår egen observation? Resultaten är chockerande! Kapitelindelning: 1. Upptäckten av ljusets motsägelsefulla beteende (00:00 – 20:28 min) 2. Maktkamp mellan Einstein och Bohr (20:28 – 38:11 min) 3. John Bells intressanta upptäckt (38:11 – 52:00 min)

Handledning till Einsteins mardröm

Del 2 – Varde liv

Professor Jim Al-Khalili följer spåren i jakt på kvantfysikens ursprung. Med spännande demonstrationer och experiment förklarar denna engagerande serie grunderna för hur vi förstår världen i dag. Kan kvantmekanik bidra till att förklara de största mysterierna inom biologi? Fantastiska exempel visar hur teorier om kvantfysik ligger till grund för de mest grundläggande biologiska processer, som flyttfåglars förmåga att hitta rätt med hjälp av jordens magnetfält. Dessutom demonstreras hur vårt luktsinne påverkas av eteriska kvantvibrationer, samt hur växter styrs av osäkerhetsprincipen när de fångar solljus under fotosyntesen. Kan kvantmekanik eller kvantbiologin till och med ha format den mekanism genom vilken levande arter har utvecklats? Kapitelindelning: 1. Våra mänskliga sinnen, kvantnäsan och kvantvibrationer (00:00 – 26:38 min) 2. Metamorfosens mirakel, kvantgrodan, kvantvågor och kvant- mutationer (26:39 – 59:00 min)

Handledning till Varde liv

Filmerna om kvantmekanikens hemligheter är  ämnesintegrerade filmer för det naturvetenskapliga området. De kan därför med fördel användas i alla naturorienterande ämnen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s