Bilder från första världskriget

Bilder från första världskriget är ett material som består av två filmer. Foton från den här tiden visas med kommentarer till. Fotografierna är oftast tagna i Frankrike men känslan är global. Det gör detta till en utmärkt diskussionsfilm om krig i allmänhet och första världskriget i synnerhet. I handledningen finns en lista på  avsnitten (ca 1,5 min/vardera) med deras starttider. Filmen passar för äldre elever och kan med fördel användas i både ämnet historia och bild.

Del 1- Upptrappning – 12 händelser som utspelar sig vid krigets början, med start 1914. Hur upplevdes det stora kriget av dem som var med? Filmen presenterar 12 olika fotografier – alla tagna de första åren av första världskriget. Då trodde många på ett kort krig. Men kriget blev till ett världskrig, som varade i över fyra år (1914-1918) och kostade fler än 10 miljoner människor livet. Med bilder från första världskrigets upptrappning, och texter av den franske författaren Alexis Jenni, får vi följa med vid mobilisering och till skyttegravar, se dåtidens nya vapen och uppleva vardagen i fält.

Del 2 – Krigströtthet – 13 händelser som utspelar sig de sista krigsåren, fram till 1918. Hur upplevdes det stora kriget av dem som var med? Filmen presenterar 13 olika fotografier – alla tagna de sista åren av första världskriget. Många hade trott på ett kort krig. Nu visste man bättre. Det blev ett världskrig som varade i över fyra år (1914-1918) och kostade fler än 10 miljoner människor livet. Med bilder från första världskrigets krigströtta sista år, och texter av den franske författaren Alexis Jenni, får vi följa med till sjukhus, slagfält, ruiner och uppsamlingsplatser. Men även se reaktionerna vid vapenvilan 1918.

Det finns även en programserie som heter Brev från första världskriget som innehåller personliga berättelser och livsöden  ur barns perspektiv. Drama blandas med unikt arkivmaterial som förklarar hur ett världskrig kunde bryta ut i Europa för hundra år sedan. Dessa program vänder sig även till en yngre målgrupp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s