Skolbioprogrammet hösten 2016

Nu är programmet klart för höstens skolbio och förskolebio och bokningen öppnar idag!

Här presenteras de i den ordning de kommer visas för elever. Först skolbiofilmerna sedan förskolebiofilmerna.

Boka här. Läs mer om filmerna här

🎬🎬🎬

Skolbio 

Härifrån till Flåklypa – rekommenderas för år 1-3  

I ett ögonblick av övermod ingår Solan och mejerichefen Olvar O. Klepp Våld en hemlig vadslagning. Solan satsar både Reodors verkstad och huset de bor i, eftersom han är övertygad om att Flåklypa vinner över konkurrerande Slidre. Utan att berätta om vadet får han den uppfinningsrike Reodor och den ängslige Louis med i laget. Men när Klepp Våld får med gorillan Emanuel Desperados på sitt lag, tillsammans med rolighetsministern Olram Slåpen från Bergen, inser Solan att segern kanske inte är så given ändå. Svenskt tal. 75 minuter

Pedagogvisning vecka 37 och elevvisningar vecka 40

Nykomlingen – rekommenderas för år 6-8                 

Benoit, 14 år, anländer Paris med sin familj. Att komma in i en ny klass visar sig svårare än väntat och den första skoldagen blir en prövning. Benoit blir satt på plats av den styrande klicken och de enda som välkomnar honom är klassens töntar. Men så finns där också Johanna, den nya svenska tjejen som Benoit både blir vän med och snabbt förälskar sig i. Hennes uppmärksamhet hotas dock av att hon börjar umgås allt mer med det coola gänget och Benoit måste en gång för alla bryta barriärerna och bli populär. På inrådan av sin morbror arrangerar han för ändamålet en fest. Men är det redan för sent? Vad kan en enda kväll åstadkomma? Och vad är man egentligen tvungen att offra för att bli cool? Franskt tal och svensk text. 81 minuter.

Pedagogvisning vecka 38 och elevvisningar vecka 41

Pojkarna – rekommenderas för år 6-9          

När bästisarna Kim, Momo och Bella dricker saften från en märklig blomma, händer något magiskt. De förvandlas till killar och börjar utforska världen och sig själva. Njutningen och friheten pojkvärlden erbjuder dem är stor och kontrasten märkbar till de kränkningar de ofta upplever i sina flickkroppar. Med sprakande fantasi skildrar filmen uppväxt, förvandling, vänskap och kärlek, och ställer frågan om kön kanske är något vi skapar, inte föds till. Efter Jessica Schiefauers Augustprisvinnande roman. Svenskt tal. 106 minuter

Pedagogvisning vecka 39 och elevvisningar vecka 42

Idol – rekommenderas för år 7-gymn

Idol bygger på den sanna historien om den unge Mohammed i Gaza som drömmer om att komma till Kairo och sjunga i operahuset. Som barn uppträder han på bröllop och drömmen känns långt borta tills han en dag bestämmer sig för att han måste satsa allt. Med falskt visum och utan en giltig anmälan tar han sig till uttagningen av Idol i Kairo och ända till finalen i Beirut där han vinner Arab Idol 2013. Arabiskt tal. Svensk text. 100 minuter.

Pedagogvisning vecka 40 och elevvisningar vecka 43

Den lille prinsen – rekommenderas för år 1-4      

denlilleprinsenÅterupptäck en av tidernas mest älskade historier.  Nu kommer en animerad filmversion av Antoine de Saint-Exupérys kultförklarade barnbok Den lille prinsen.

I historiens mittpunkt står en liten flicka, vars ivrigt påhejande mamma förbereder henne inför vuxenvärlden. En dag träffar den lilla flickan oväntat sin excentriske och godhjärtade granne, en pilot som varit med om många stora äventyr, och planerna förändras. Piloten visar flickan en fantastisk ny värld där allt är möjligt, en värld som han själv upptäckte för länge sedan tack vare en liten prins. En magisk och känslofylld resa börjar och det är nu flickan lär sig vad som egentligen är viktigt i livet. Det som betyder mest är kontakten människor emellan och det är endast med hjälp av ett stort och varmt hjärta man kan se saker på rätt sätt, saker som är osynliga för det blotta ögat. Svenskt tal. 107 minuter

Pedagogvisning vecka 42 och elevvisningar vecka 45

 

Mustang – rekommenderas för år 6-gymnasiet

I Oscarsnominerade Mustang följer vi fem föräldralösa tonårssystrar som bor tillsammans med sin mormor och morbror i en liten by vid Svarta Havets kust. Skolan har precis slutat och tjejerna skrattar och stojar med några killar från byn på väg hem från skolan. Men vad de ser som en oskyldig lek, tolkar andra som osedlighet. Ryktet sprids snabbt i den lilla byn, och när de kommer hem möts de av en bister mormor, som är orolig för att deras värde på äktenskapsmarknaden ska ha tagit skada. Historien växer till oanade proportioner och snart börjar systrarnas frihet kringskäras allt mer. Deras hem blir som ett fängelse, men upproret bubblar under ytan. På ett både vackert och upplyftande sätt tar Mustang upp det alltid högaktuella ämnet om unga kvinnors rätt att bestämma över sina liv, kroppar och sin sexualitet. Turkiskt tal och svensk text. 107 minuter

Pedagogvisning vecka 43 och elevvisningar vecka 46 

Rainbow – rekommenderas för år 4-6

Tioåriga Pari och hennes yngre bror Chotu är oskiljaktiga. De har bara varandra och hand i hand, bokstavligen, möter de världen. De är alltid tillsammans, och även om de gnabbas är deras kärlek oövervinnerlig.

Barnens föräldrar är döda och de bor hos en släkting som inte förmår ta hand om dem, än mindre samla ihop pengar till en ögonoperation åt Chotu, som är blind. Men Pari har lovat sin bror att han ska kunna se innan han fyller nio år och hon har inte tid att vänta på mirakel.

En dag får Pari syn på en filmposter med Shah Rukh Khan och hon bestämmer sig för att han är rätt man att hjälpa hennes bror. Hon får reda på att Khan är på filminspelning och ingenting kan stoppa henne från att ta med sin bror dit, må vara att det är i öknen 300 km bort. Längs dammiga grusvägar vandrar syster och bror till­sammans mot sitt mål, ledsagade av en orubblig optimism som bär genom både med- och motgångar. Deras färd blir en sagolik odyssé genom ett utarmat men av magi genomsyrat landskap, tillgängligt för den med ett öppet hjärta.

Rainbow är en stark filmisk berättelse med många av den klassiska sagans element. Det är en film att drabbas av, och att växa med. Svenskt tal. 104 minuter

Pedagogvisning vecka 45 och elevvisningar vecka 47

Suffragette – rekommenderas för år 8-gymnasiet

Suffragette

I den tidiga feministrörelsen tvingades kvinnor under jorden i en farlig katt-och-råtta-lek med en allt mer brutal stat. De var arbetande kvinnor som hade sett att den fredliga protesten inte uppnådde någonting. De såg en mer radikal kamp som den enda vägen till förändring. De var villiga att förlora allt i sin kamp för jämlikhet – sina jobb, sina hem, sina barn och sina egna liv. Maud var en sådan fotsoldat. Berättelsen om hennes kamp för värdighet och en röst är både gripande och kraftfull men också djupt hjärtskärande och mycket inspirerande. Engelskt tal och svensk text. 106 minuter

Pedagogvisning vecka 46 och elevvisningar vecka 48

SVJ – Stora Vänliga Jätten – rekommenderas för år 1-6            

Stora Vänliga JättenDen stora vänliga jätten – SVJ är den spännande berättelsen om en ung flicka från London och den mystiske Jätten som trots sitt skrämmande utseende visar sig vara en vänlig själ som introducerar henne för de underverk och faror som lurar i Jättarnas land. Tyvärr är inte alla jättar i Jättarnas land lika vänliga och en stor fara råder för alla barn i England. SVJ och flickan Sophie tar hjälp av drottningen för att rädda rikets säkerhet.

Filmen är baserad på Roald Dahls älskade roman The BFG (Big Friendly Giant) publicerades 1982 och har förtrollat läsare i alla åldrar sedan dess. Regissör för filmen är Steven Spielberg. Svenskt tal. 120 minuter

Pedagogvisning vecka 47 och elevvisningar vecka 49

Förskolebio

Lea och skogspiraterna – rekommenderas för 4-6 åringar             

Lea och skogspiraterna

Lea är en 7- årig tjej som bor med sin mamma och lillebror, Jonas, i ett hus vid stadens utkant. En dag, medan de leker i trädgården, försvinner Jonas i skogen. Lea måste trotsa sin rädsla för skogen och bege sig ut för att leta efter honom. Hon träffar Kapten Bik, en liten maskliknande varelse, som påstår sig vara en skogspirat med en armé på tusen pirater. Vik och Dot, de två andra piraterna, upprätthåller kaptenens illusion om att vara många, genom att förflytta sig snabbt när han räknar dem. Lea och skogspiraterna beger sig djupare in i skogen, hittar Jonas och piraternas stulna skattkarta. De bekämpar den elake ormen, Roach, träffar vetenskapsmannen Mr. Budnikov och utforskar hans galna uppfinningar. Sist men inte minst får de ett tillskott i armén, ett riktigt troll. Lea och Skogspiraterna är ett roligt äventyr som utspelas i den magiska, nordiska skogen. Svenskt tal. 30 minuter.

Pedagogvisning vecka 35 och elevvisningar vecka 37

Rita och krokodil – rekommenderas för 2-5 åringar           

Rita och Krokodil

Rita är fyra år och har ett ovanligt husdjur – en krokodil! Krokodil är jättesnäll, men busig. Rita och krokodilen är i skogen och letar svamp, de fiskar, går på zoo, campar och bekantar sig med en igelkott. Svenskt tal. 30 min.

Pedagogvisning vecka 35 och elevvisningar vecka 41

Bajsfilmen – rekommenderas för 3-6 åringar

Bajsfilmen

En animerad film fritt efter Pernilla Stalfelts underfundiga och filosofiska böcker om livet, kärlek, hår, döden, skräck och bajs. Rikard Wolff är berättaren och Mia Skäringer och Klara Zimmergren ger röst till huvudkaraktärerna Dolores och Gunellen.

Dolores och Gunellen är väldigt olika. Ändå är de bästa vänner och bor tillsammans. En dag bestämmer sig Gunellen för att resa ut i världen. Dolores vill inte vara kvar ensam, så för att Gunellen ska stanna kvar berättar allt hon vet om hår och bajs, döden, livet och kärleken. Men allt det här kanske bara gör Gunellen ännu mer nyfiken på att resa ut i världen? Svenskt tal. 45 minuter.

Pedagogvisning vecka 40 och elevvisningar vecka 45

Molly och julmonstret – rekommenderas för 3-5 åringar

Molly och Julmonstret

Julen närmar sig och alla monster i monsterland förbereder sig för den stora ljusfesten. En natt får Molly och Edison höra talas om det mystiska julmonstret. De beger sig ut på en äventyrlig resa att söka rätt på honom. Kommer de att lyckas? Hinner de hem i tid för den stora festen?

Detta är den andra filmen om Molly Monster och hennes bästa vän Edison som är en mekanisk leksak. Mollys uppförande är inte så monsterlikt som hennes föräldrar förväntat sig, men det gör inte så mycket för de inser att hon kommer att växa upp ändå – eller kanske inte, vilket de också tycker är helt okej. Svenskt tal. 35 minuter.                           

Pedagogvisning vecka 40 och elevvisningar vecka 49

Trailer för Molly och JulmonstretTrailer för Molly och Julmonstret

Sven Nordqvist                                                           

svenUtöver ordinarie förskolebio planeras även specialvisningar av en film som bygger på böcker av Sven Nordqvist.

Detta för att koppla till den pågående utställningen av Sven Nordqvists verk, som är öppen hela hösten. Håll utkik för särskild inbjudan!

Läs mer om utställningen här: http://dunkerskulturhus.se/utstallningar/pettson/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s