Friskisspanarna

friskisspanarnaIdag tipsar vi om en gammal favorit- Friskisspanarna!

Viktor Åkerblom, känd programledare från TV och tre ungdomar Lisa, Nilo och Mattias, filmens s.k. FriskisSpanare, genomför i filmen spaningar på hur man som ung kan se till att må bra och hålla sig frisk inför framtiden. FriskisSpanarna spanar fram roliga motionstips för barn och ungdomar och tipsar om alternativ till ”skräpmat” genom att spana efter bra och näringsrik kost. Filmen FriskisSpanarna är en kulig, busig och underhållande utbildningsfilm, helt och hållet utan pekpinnar! Allt utifrån, perspektivet att barn och ungdomar mår bättre av bra matvanor och regelbunden vardagsmotion. I filmen medverkar bland andra den svenska världsstjärnan Carolina Klüft och dietisten Björn Bengtsson.

Det finns ett arbetsblad till filmen här

Ur Lgr11, syftet för ämnet Idrott och Hälsa:

Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om vad som påverkar den fysiska förmågan och hur man kan påverka sin hälsa genom hela livet. Eleverna ska även ges förutsättningar för att utveckla goda levnadsvanor samt ges kunskaper om hur fysisk aktivitet förhåller sig till psykiskt och fysiskt välbefinnande.

Ur Lgr11, syftet för ämnet Hem- och Konsumentkunskap:

Genom undervisningen ska eleverna få möjlighet att utveckla medvetenhet om vilka konsekvenser valen i hushållet får för hälsa, välbefinnande och gemensamma resurser.

Man kan med fördel också titta på filmen Äta smart, serierna Du mår som du äter eller Uppdrag Kroppen