Världens byggstenar

km1390s_varldensbyggstenar_serie-bildVärldens byggstenar – en serie i 3 delar á 50 minuter om våra grundämnen.

I den här fascinerande serien följer vi med professor Jim Al-Khalili på en häpnadsväckande resa för att ta reda på hur grundämnena upptäcktes och kartlades. Serien berättar historien om de historiska alkemister, kemister och fysiker som löste ämnenas hemligheter och som förflyttade oss in i den moderna tidsåldern. Gamla experiment återskapas för att visa hur pionjärerna lyckades upptäcka de dolda grundämnena. Upplev brinnande gult svavel, bli bländad av kalium och få en glimt av den unika skönheten i en kristall. Lär dig dessutom meningen bakom dem och var de passar in i den häpnadsväckande skapelse som är det periodiska systemet.

Avsnitt 1 – Upptäckten av grundämnena

Idag vet vi att allt runt omkring oss är uppbyggt av 92 grundämnen. Men ända in på 1800-talet trodde man att allt bara bestod av de fyra elementen – jord, eld, luft och vatten. Professor Al-Khalili följer kemins fantastiska utveckling från det att alkemisterna började ifrågasätta antagandet om de fyra elementen, fram till att nya grundämnen upptäcktes och vi fick den nya vetenskapen kemi. På vägen avslöjar han villospår och rivalitet bland de entusiaster och excentriker som var på jakt efter sanningen om världens byggstenar – grundämnena.

Exempel på handledning

Avsnitt 2 – Grundämnenas ordning

1800-talets kemister visste inte så mycket om grundämnena – de visste inte ens hur många det egentligen fanns – men de misstänkte att det fanns någon form av mönster och ordning bland dem. Professor Al-Khalili följer deras sökande efter grundämnenas ordning via en rad misslyckade experiment och bittra tvister. Men i slutändan skulle deras strävan leda till en av kemins vackraste intellektuella skapelser – det periodiska systemet.

Avsnitt 3 – Grundämnenas Utveckling – att släppa lös kraften

När forskarna väl hade hittat och ordnat alla grundämnena kom nästa utmaning – att försöka omvandla dem. Professor Al-Khalili avslöjar historiska framsteg och misslyckande i kemisternas kamp för att manipulera och omskapa grundämnena. Han berättar om deras dramatiska genombrott när de lyckades utvinna nästan obegränsad kraft ur grundämnen. Vi följer även med professorn när han reser till den moderna kemins centrum, där forskarna försöker tygla extrema naturkrafter – för att skapa helt nya grundämnen.

Ur Lgr11 , centralt innehåll för ämnet Kemi i år 7-9:

Historiska och nutida upptäckter inom kemiområdet och deras betydelse för världsbild, teknik, miljö, samhälle och människors levnadsvillkor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s