Grym kemi

grymkemiPå onsdag startar UR:s nya serie Grym kemi med Brita Zackari och Ulf Ellervik som tar med oss på en resa bortom kemiska beteckningar och det periodiska systemet och visar att bakom allvaret i kemi ryms både spänning och humor. Redan nu finns alla avsnitt i mediakatalogen! Målgruppen är främst gymnasiet, men kan säkert passa även de senare åren i grundskolan.

Kemi finns i allt och i sju avsnitt tittar de närmare på kemin i njutning, träning, krig, skönhet, droger, sex och brott.

Programledaren Brita Zackari gör tillsammans med Ulf Ellervik en resa genom de olika ämnena. Varje avsnitt är en kunskapscocktail byggd på populärkulturella referenser, historieberättande, mytgranskning och kemiexperiment. Brita säger:

– Att kemi finns i allt, sex, träning, musik, till och med brott är ju ganska coolt. Jag hoppas att fler får upp ögonen för hur sjukt kul ämnet kan vara. Framtiden behöver fler kemister.

Under sju halvtimmesavsnitt tar vi reda på att kemi finns i nästan allt och omger oss varje dag. Den finns i vårt träningspass, vår utekväll och vår njutning av mat och sex, och den är också en del av mörkare ämnen som krig och brott. Ulf Ellervik, kemiprofessor, säger:

– I Grym kemi så tittar vi närmare på kemi i historien och vår vardag, genom spännande experiment, resor och möten. Kemi är varken ond eller god i sig, det beror på vad vi människor vill använda den till.

Beskrivning av serien:

Vi bekantar oss med kemins värld bortom ämnesbeteckningar och det periodiska systemet. Kemin spelar en betydande roll och finns överallt i vår vardag. Programledaren Brita Zackari tar med hjälp av kemiprofessorn Ulf Ellervik med oss på en resa genom teman som sex, krig, skönhet, träning, droger, njutning och brott. De testar olika saker och gör experiment för att illustrera hur kemin fungerar.

Fler programtips om kemi för samma målgrupp? Läs t.ex. mer om Grönkemi , Plaster, Jakten på atomerna, Kemiska reaktioner eller Efter festen.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s