Svenskjävel

svenskjavelSvenskjävel – Ronnie Sandahls skarpögda regidebut belönades med Gold Hugo i Chicago, kritikerpriset i Zürich och bästa film i Lübeck.

Dino drömmer om ett annat liv och lämnar den svenska landsorten för att söka lyckan i ett nyrikt Oslo. Hon fastnar i en rundgång av tillfälliga jobb, pengabrist och hårt festande. Men så bryter hon armen och får tillfällig anställning som barnflicka hos en norsk medelklassfamilj. Under några kvava sommarveckor hamnar hon i ett triangeldrama och tvingas stå upp för sina känslor och sin framtid.

Bianca Kronlöf gör en strålande filmdebut och belönades med pris för bästa skådespelare i Les Arcs!

Sagt om filmen:

Filmen innehåller flera giftiga repliker, till exempel när rika norrmän sitter och snackar skit om Sverige (som inte längre är storebror utan lillebror) och glatt konstaterar att svenskar i serviceyrken utgör en ny underklass i Oslo. Dino, som verkligen inte är någon mes, har dock svar på tal i de flesta sammanhang. – Göteborgsporten 27 mars 2015

En otroligt lovande filmdebut – och – En socialrealistisk historia om Sverige och om svenska ungdomar i dag, skriver Johanni Sandén om ”Svenskjävlar” i Gefle dagblad 26 mars 2015

Filmen passar bra för framförallt gymnasiet, ungdomar på väg ut i arbetslivet och resor. Handlar mycket om att kliva in i vuxenvärlden och förhållanden mellan människor, samt mellan Sverige och Norge. Filmen finns strömmande i mediakatalogen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s