Grön kemi

fil7304John Watt är en nyfiken vetenskapsman! Med hjälp av senaste rön vill han få oss att lära oss mer och samtidigt upptäcka tjusningen med NO-ämnena. Att skapa ett hållbart samhälle är en av vår generations största utmaningar när det gäller energin. I filmen –  Funderat på? Går det att efterlikna naturen med – grön kemi? – ställs bland annat frågan vad ”grön kemi” är och vilka fördelar det ger. Vad händer när man blandar träpellets med plast? Kan väteperoxid ersätta det mycket farligare ämnet klor när man bleker papper? Och är det möjligt att efterlikna fotosyntesen på kemisk väg?

Tips! Vill du bara visa ett avsnitt ur filmen föreslår vi någon av följande episoder, som kan användas separat i undervisningen.

  • 1. Avsnittet ger exempel på hur man kan ersätta petrokemi med grön kemi och bl.a. skapa produkter som ersätter frigolit. Du får se hur man tillverkar plast av majs och trä (tom 6:44 min)
  • 2. När man förstärker plast med träfibrer går det åt mindre petro-kemikalier. I pappersindustrin används mängder miljöfarliga ämnen som man försöker ersätta med andra (tom 15:25 min)
  • 3. Avsnittet berättar om fotosyntesen och hur forskare försöker replikera den för att utvinna energi. T.ex. med hjälp av fotosyntesbakterier, som blir till en slags solcell (tom 20:10 min)
  • 4. Avsnittet visar upp en biologisk organism som ”omprogrammerats” så att den istället för att avge socker avger bränsle (tom 24:00 min)

En handledning till filmen hittar du här

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Kemi i år 7-9:

Fotosyntes och förbränning samt energiomvandlingar i dessa reaktioner.

Människans användning av energi- och naturresurser lokalt och globalt samt vad det innebär för en hållbar utveckling

Aktuella samhällsfrågor som rör kemi

Historiska och nutida upptäckter inom kemiområdet och deras betydelse för världsbild, teknik, miljö, samhälle och människors levnadsvillkor

Aktuella forskningsområden inom kemi, till exempel materialutveckling och nanoteknik

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Biologi i år 7-9:

Ekosystems energiflöde och kretslopp av materia. Fotosyntes, förbränning och andra ekosystemtjänster

Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen

Aktuella forskningsområden inom biologi, till exempel bioteknik

Kolla in fler delar i serien Funderat på

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s