De fem lässtrategierna

Pigga upp dig den här måndagen med härliga musikklipp! Nytt från UR i lässatsningen är att du kan kolla på musikklipp och bli en bättre läsare!

Sjungande djur berättar om hur du kan bli en bättre och mer aktiv läsare. Fem musikstycken tar upp varsin lässtrategi: förutspå, ställa frågor, reda ut oklarheter, skapa en inre bild och sammanfatta. Det pedagogiska innehållet har arbetats fram tillsammans med pedagogen Susanne Nystedt och professor Christina Olin-Scheller.

Kolla. lyssna , njut! Måste upplevas:-)

De fem lässtrategierna : Förutspå/UR

Förutspå – Genom att förutspå en text innan läsning blir det lättare för hjärnan att koppla ihop texten med det du redan vet. Det gör att det blir lättare att förstå texten. Ta hjälp av bilder, bildtexter och rubriker. Under och efter läsningen kan det vara bra att stanna upp och se om dina förutsägelser var korrekta. Kanske har du fått reda på något nytt som gör att du behöver göra nya förutsägelser?

De fem lässtrategierna : Inre bilder/UR

Inre bilder – Skapa inre bilder av miljöer och situationer i texten för att bättre förstå den. Använd dina sinnen för att måla upp bilder av platser, människor och händelser.

 

De fem lässtrategierna : Reda ut oklarheter/UR

Att reda ut oklarheter – Att reda ut oklarheter kan vara självklart när man medvetet försöker förstå en text. Om du inte förstår det du läser, testa först att läsa om ordet, meningen eller stycket. Slå upp ordet i en ordbok eller fråga någon om hjälp.

De fem lässtrategierna : Ställa frågor/UR

Ställa frågor – Ställ frågor till texten när du läser. På så sätt aktiverar du dina förkunskaper och kan lättare se saker från olika perspektiv. Genom att ställa frågor kan du kritiskt granska texten för att se om du håller med eller om det finns något du ifrågasätter.

De fem lässtrategierna : Sammanfatta/URSammanfatta – Plocka ut det viktigaste i en text och skapa nyckelord och gör en sammanfattning av texten med egna ord. På så sätt blir det lättare att förstå texten och komma ihåg vad den handlar om. Sätt egna rubriker på stycken och använd rubrikerna för att sammanfatta texten.

Mer material för dig som pedagog hittar du här – En sajt om de fem lässtrategierna

När en elev har knäckt läskoden kommer nästa utmaning – att förstå vad det är man läser. Här finns tips på program som visar hur du kan arbeta med läsförståelse i klassrummet. Indelningen utgår från grundstrategierna för läsförståelse, och riktar sig i första hand till dig som undervisar i årskurs 4-6.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s