Upptäck Norden – Norge och Oslo

Norge2näringsliv10Det finns en ny serie om Nordens länder och först ut är landet Norge. Nu har vi köpt in de första programmen i en ny serie om Norden. Varje landsfilm består av tre delar som visar människor, geografi, historia och ekonomi. Det första landet ut – är Norge – som är känt för sin storslagna natur med fjordar, berg och kustlandskap. Men Norge har också sin olja, som förvandlat landet till en ekonomisk stormakt. Varje norrman äger över en miljon norska kronor av oljefondens tillgångar. Varje svensk har en del av svenska statskulden – som motsvarar cirka 100.000 kronor i skuld per person.
Vi får höra norrmännen berätta om hur det är att leva i Norge. Att fira den 17 maj, och varför man firar så stort. Ett program ägnas helt åt Oslo som är både en huvudstad och en småstad nära till naturen. Seriens namn är Upptäck Norden. Varje program är cirka 14 minuter långt.

Norge2näringsliv20Norge – Geografi och historia .

Norge är känt för sin storslagna natur med hav, berg och midnattssol. Vi tittar närmare på de olika kulturlandskapen som finns här med fjordar, skogar, glaciärer och Norges atlantkust. De flesta av Norges fem miljoner människor bor i städer vid kusten. Atlanten påverkar klimatet och Norge är ett av de regnigaste länderna i Europa på grund av atlantvindar som möter bergskedjan Skanderna. Vi besöker ögruppen Lofoten och ser valar och isbjörnar. Sverige och Norge delar mycket av sin historia, landet var länge i union med Danmark för att sedan bli en union med Sverige. Filmen går igenom de viktigaste milstolparna i landets historia. 

Oslo50Norge – Politik och vardagsliv

Vårt grannland Norge är på många sätt likt Sverige. Men det finns stora skillnader. De har olja som förvandlat landet till en ekonomisk stormakt. Norge är ett ungt land och blev självständigt 1905. Under andra världskriget var landet ockuperat av tyskarna. Stoltheten över sitt lands självständighet gör att man firar nationaldagen med buller och bång – den 17 maj. Genom sin långa atlantkust så har man många avancerade broar och tunnlar men även smala vägar genom landet. Kulturlivet är rikt och bland de klassiska konstnärerna finns världsberömda pjäsförfattare Henrik Ibsen och konstnären Edvard Munch. Norge har också de senaste åren dominerat i vinter-OS och gett sitt grannland stryk i många skidtävlingar. 

Oslo70Oslo  

Oslo ligger längst inne i Oslofjorden med naturen inpå knutarna. I storstadsområdet bor drygt 1.5 miljon människor. Men här arbetar också många svenskar – nästan 50.000 stycken. I filmen berättar både norrmän och svenskar om sitt Oslo. Norge har varit i union med Danmark och Sverige. 1905 upplöstes unionen med Sverige, men vi kan fortfarande se spåren av den. Nobels fredspris delas ut i Oslo varje år och huvudstadens paradgata har sitt namn efter en svensk regent – Karl Johan. Naturen är nära och skidanläggningen Holmenkollen blickar ut över staden. Här finns också den berömda Vigelandsparken med över 200 statyer. 

Det finns en handledning till varje avsnitt. Dem hittar du här: Norge del 1, Norge del 2 och Oslo

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s