Judarnas och muslimernas gemensamma historia

judarnas-och-muslimernas-gemensamma-historiaJudar och muslimer delar ett kulturellt arv, och har genom historien levt sida vid sida, på gott och ont. De delar heliga platser, högtider, musik, filosofi och religiösa berättelser. Filmserien Judarnas och muslimernas gemensamma historia tar oss med till 600-talet, där allt började med profeten Muhammeds uppenbarelse om en ny religion. Därefter tar vi oss genom historien och fram till idag. Filmerna, 4 st, skapar förståelse för dynamiken mellan religion, samhälle och kultur. Den visar också religionens funktion för människor som söker trygghet, sammanhang och identitet.

Judendomen och islam är två världsreligioner. De är båda abrahamistiska religioner, vilket betyder att de båda, tillsammans med kristendomen, berättar historien om Abraham och hans söner. Men sedan skiljer sig deras historier åt. Grundade på varsin tolkning av historien om Abraham utvecklades de båda religionerna i varsin riktning. Men det har inte betytt att de inte har ha något med varandra att göra.

Filmerna kopplar till ämnena Religion, Historia och Samhällskunskap i både Lgr11 och Gy11. Läs mer om hur i de länkade handledningarna nedan.

Första filmen  – Rötterna:

Åren 610 – 721. Fokus i programmet är den spännande historien om islams födelse, och Mohammeds liv. Hur kom det sig att Muhammeds idéer fick så stort inflytande? Vad fick den nya religionen för konsekvenser för kristna och judar? Judarnas och muslimernas gemensamma historia går tillbaka hundratals år i tiden. I ca 1 400 år har man levt som nära grannar – ibland som främlingar, ofta som vänner, då och då som fiender. Men de senaste 150 åren har konflikterna verkat öka – vad beror det på?

Filmen är indelad i tre olika avsnitt, som kan användas separat i undervisningen. Läs mer i filmens handledning, där du även hittar manus till filmen.

2710312678001_4667036798001_video-still-for-video-4441254794001Andra filmen – Samexistens:

Åren 721 – 1789. Fokus i programmet är de första 500 gyllene åren, som följdes av 500 oroligare år på grund av bl.a. korståg, förföljelse och katolsk inkvisition. I nära 1 000 år levde muslimer, kristna och judar sida vid sida. Långa tidsperioder innebar livet en fredlig samexistens med andra av annan tro. Men periodvis förekom tider då fel religion kunde innebära direkt livsfara eller smärtsam assimilering. Judarnas och muslimernas gemensamma historia går tillbaka hundratals år i tiden. I ca 1 400 år har man levt som nära grannar – ibland som främlingar, ofta som vänner, då och då som fiender. Men de senaste 150 åren har konflikterna verkat öka – vad beror det på?

Filmen är indelad i tre olika avsnitt, som kan användas separat i undervisningen. Läs mer i filmens handledning.

judarnas-och-muslimernas-gemensamma-historia-svt-play-tv-dokumentarTredje filmen – Brytningen:

Åren 1789 – 1945. Fokus i programmet är splittringen mellan europeiska och arabiska judar och muslimer, orsakad av bl.a. den franska revolutionen. I tusen år, sen islams födelse, hade muslimer och judar levt tillsammans. Men så skulle det inte förbli. Med startskott i den franska revolutionen kom europeiska idéer på bara 150 år att lösa de flesta band. Antisemitismen fick ökad utbredning bl.a. i Frankrike. Hotet mot judarna fick sionismen att växa sig stark. Judarnas och muslimernas gemensamma historia går tillbaka hundratals år i tiden. I ca 1 400 år har man levt som nära grannar – ibland som främlingar, ofta som vänner, då och då som fiender. Men de senaste 150 åren har konflikterna verkat öka – vad beror det på? Programmet motbevisar förhoppningsvis en och annan fördom.

Filmen är indelad i tre olika avsnitt, som kan användas separat i undervisningen. Läs mer i filmens handledning

Fjärde filmen – En ny identitet:

Åren från 1945 fram till idag. Fokus i programmet är hur Förintelsen och Palestina- och Israel-frågan orsakat djup splittring i Mellanösternfrågan. Efter andra världskrigets slut chockades världen med bilder från koncentrationslägren. För judarna, överlevarna, blev idén om en egen stat nödvändig. Men för araberna var en sådan tanke oacceptabel. Ändå tvingades palestinska araber bort från sina hem, för att ge plats åt överlevande judar. Konsekvenserna efter tragedin, nakba, lever vi med än idag.

Filmen är indelad i tre olika avsnitt, som kan användas separat i undervisningen. Läs mer i filmens handledning

Trailer för avsnitt 3:

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s