Marie Curie

suntower_marie-curie_smallMarie Curie var en polsk-fransk fysiker och kemist som kom att betyda mycket för de båda vetenskaper där hon i huvudsak var verksam. Hennes upptäckter inom bl a röntgenologins område har fått stor betydelse och efter det att hennes man dött och hon fått Nobelpriset för första gången gav hon sig, tillsammans med sin 17-åriga dotter, ut i fält under det första världskriget för att övertyga läkare och officerare om den nya tekniken. Filmen Marie Curie är en spelfilm som försöker visa på hennes liv och vilken betydelse hennes upptäckter har haft.

Det finns även en film från UR, Vägen till Nobelpriset : Marie Curie som handlar om Marie Curie som tilldelades som första kvinna Nobelpriset i fysik 1903. Åtta år senare fick hon även Nobelpriset i kemi. Efter ett både snillrikt och tungt arbete hade hon lyckats hitta två nya grundämnen: polonium och radium. Radium kunde användas för att rädda liv i strålbehandling mot cancer, men det var också ett livsfarligt ämne eftersom man i början inte förstod hur farlig strålningen var. Marie Curie var också den som gav namn åt radioaktiviteten. Hon kom att bli en ikon som kvinna och forskare, en roll hon aldrig trivdes med.

Handledning till serien Vägen till Nobelpriset . Arbetsblad till avsnittet om Marie Curie

Och om man är ytterligare intresserad av ämnet kan man se filmen: Strålningens historia  – Radioaktivitet har inte alltid varit något vi varit rädda för. På det tidiga 1900-talet var radioaktivitet nytt – och nyttigt. Vi var till och med beredda att smörja in oss med diverse undergörande radioaktiva krämer, och än idag finns det de som gärna tar sig en slurk radioaktivt vatten och ett radonbad. Men hur började det? En av pionjärerna inom forskningen om radioaktiva ämnen var Marie Curie, och i programmet möter vi bland andra forskaren och läkaren Jean-Marc Cosset som skrivit flera böcker om radioaktivitetens historia.

Ur Lgr11, syftet för ämnet Historia:

De ska också få möjlighet att utveckla en kronologisk överblick över hur kvinnor och män genom tiderna har skapat och förändrat samhällen och kulturer.

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Fysik i år 7-9:

Fysikaliska modeller för att beskriva och förklara uppkomsten av partikelstrålning och elektromagnetisk strålning samt strålningens påverkan på levande organismer. Hur olika typer av strålning kan användas i modern teknik, till exempel inom sjukvård och informationsteknik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s