Kvinnor i den svenska historien

Skärmavbild 2016-03-14 kl. 11.35.03Denna filmserie  – Kvinnor i den svenska historien – i fyra delar berättar om en bortglömd bit av historien – kvinnornas historia. I historieskrivningen är dessa kvinnor osynliga, där finns bara plats för kungar, maktspel och krig. Men i kulisserna har kvinnorna hela tiden funnits. Denna serie berättar deras historia – hur de utövat makt med de medel som stått till buds, och skrivit historia i det dolda. Från forntidens jägarkvinnor till kvinnorna som sökte lyckan i Amerika i slutet av 1800-talet löper en linje. Utan förståelse för kvinnornas plats i historiska skeenden är det svårt att förstå hur historien format vår samtid, och därför fyller denna filmserie ett gapande hål i historieskrivningen.

Del 1 – Forntiden

Del 2 – Medeltid

Del 3 – Senmedeltid och Vasadrottningar

Del 4 – 1600-1800tal

Exempel på en handledning till en av delarna

Ur Lgr11, syftet för ämnet Historia:

Eleverna ska få möjlighet att utveckla en kro-nologisk överblick över hur kvinnor och män genom tiderna har skapat och förändrat samhällen och kulturer.

Ur Lgr11, det centrala innehållet för ämnet Historia för år 4-6:

Vad historiska källor, till exempel brev, dagböcker, arkivmaterial och andra dokument, kan berätta om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män jämfört med i dag.

Ur Lgr11, det centrala innehållet för ämnet Historia för år 7-9:

Kontinuitet och förändring i synen på kön, jämställdhet och sexualitet.

Kolla även på filmerna om Flickornas och kvinnornas historia i föregående inlägg