Magen – vår andra hjärna

cin1595Magen – vår andra hjärna – Det här handlar inte om en mage. Det handlar om ett koncentrat av intelligens. I magen finns intelligens motsvarande ett litet sällskapsdjurs hjärna. Vi har 200 miljoner neuroner i magen. Här döljer sig inte bara miljontals neuroner – utan även miljarder bakterier, som i hemlighet påverkar vår personlighet. Vi reser in i vårt innanmäte på jakt efter vår andra hjärna. Historien börjar på University of Columbia när Michael Gershon förklarade att vi i magen har ett organ som är känsligt och intelligent. Nya rön om bakteriers betydelse visar bland annat att bakterier påverkar vilka vi är mer än vi tidigare har trott.

Indelning av filmen

  1. Om det enteriska nervsystemet, vagusnerven och serotoninets effekter på mage och hjärna. (00:00 – 24:46 min)
  2. Om kinesisk läkekonst, bakteriers betydelse samt indelningen av människor i tre olika enterotyper. (24:26 – 55:00 min)

Länk till handledningen

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Biologi i år 7-9:

Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier

Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer

Evolutionens mekanismer och uttryck, samt ärftlighet och förhållandet mellan arv och miljö. Genteknikens möjligheter och risker och etiska frågor som tekniken väcker.

Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen

Ur Gy11, kursplanen för kurserna Psykologi 1 50 p, samt 2b 50 p

Biologisk psykologi och dess tillämpningar: hur människan förstås utifrån fysiska förklaringar av tänkande, känslor och beteende.

Fördjupning i några psykologiska perspektiv, till exempel kognitionspsykologi, biologisk psykologi, socialpsykologi, personlighetspsykologi, utvecklingspsykologi eller klinisk psykologi.

Ur Gy11, syftet för ämnet Naturkunskap:

Undervisningen i ämnet naturkunskap ska ge eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper om människokroppens uppbyggnad och funktion samt dess växelverkan med omgivningen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s