USA öst- och västkusten

Nu har vi två nya filmer om USA! Filmerna finns med både svenskt och engelskt tal och text, så de kan även med fördel användas i engelskundervisningen.

sol7399_usa_ostkusten_dvd-omslag_rgbDel 1: Från östkusten till de stora slätterna– I den här filmen ska vi resa ungefär 240 mil genom USA. Under vår resa kommer vi se många berömda platser samt träffa några invånare som bor på de olika platserna vi besöker.

Vi börjar i New York och reser sedan till huvudstaden Washington för att se bl.a. Vita Huset. Vi reser vidare genom bergskedjan Appalacherna och kommer till kolindustrins West Virginia där du kan hitta kolfyndigheter bara några centimeter under jordlagret!

Städer som Pittsburgh och Detroit besöker vi också, där det tidigare fanns många jobb inom tillverkningsindustrin, men där många idag kämpar mot fattigdom och utanförskap. Vi besöker USA:s tredje största stad, Chicago, och lär oss om de Stora sjöarna som är en av världens största sötvattensreserver.

Vi reser genom det som kallas ”Majsbältet”. Visste du att USA svarar för ungefär 35 % av världens majsproduktion? Till slut når vi det som kallas Mellanvästern och Stora Slätterna.

Handledning för Del 1

sol7400_usa-vastkusten_dvd-omslag_rgbDel2: Från Klippiga bergen till Stilla havet – Vi reser från Klippiga bergen till San Francisco vid Stilla Havets kust. Under vår resa kommer vi se många berömda platser samt träffa några invånare som bor på de olika platserna vi besöker.                           Vi börjar vår resa i Badlands, South Dakota. Härifrån reser vi vidare till det berömda bergsmonumentet Mount Rushmore.

Vi når Klippiga bergen, en mer än 400 mil lång bergskedja. I nationalparken Yellowstone ser vi varma källor och lär oss varifrån parken har fått sitt namn. Vi reser igenom Salt Lake City och besöker sedan det djupaste hål som människan skapat på jorden: ett dagbrott där man bryter koppar, guld och silver. Vi kommer till Grand Canyon för en liten geologilektion. Vi fortsätter sedan västerut och besöker både Hooverdammen och glittriga Las Vegas!

Vi når USA:s näst största stad, Los Angeles och lär oss om Kaliforniens näringar, odlingar, industrier och vattenbristen som drabbat staten. Till slut når vi vårt mål, San Francisco, vid Stilla Havets kust.

Handledning för Del 2

Ur Lgr11, det centrala innehållet för ämnet Geografi i år 7-9:

Jordens klimat-och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människors levnadsvillkor.
Namn och läge på världsdelarnas viktigare länder, vatten, öar, berg, öknar, regioner och orter.

Ur Lgr11, det centrala innehållet för ämnet Engelska i år 7-9:

Talad engelska och texter från olika medier.
Talad engelska med viss regional och social färgning.
Muntliga och skriftliga instruktioner och beskrivningar.
Olika former av samtal, dialoger, intervjuer och muntliga framställningar.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s