Palme – sista timmarna

 

Olof_Palme_in_1968För 30 år sedan mördades statsminister Olof Palme på öppen gata i Stockholm. Det var ett mord som kom att påverka Sverige i grunden, på samma sätt som 11 september-attackerna påverkade USA. I nära samarbete med filmarna och producenterna Göran Ellung och Thomas Willtorp har tagits fram en skolversion av TV4:s kommande dokumentär (som visas i två delar, med premiär i slutet av februari).

Palme – sista timmarna (skolversion) berättar om Olof Palme och ger samtidigt en dramatisk skildring av timmarna före och efter mordet. Hur kändes det för svenskarna att vakna upp till nyheten om att regeringschefen, statsministern, var mördad på öppen gata? Vem var Palme? Varför väckte han så starka känslor? Hur sågs han av politiker och privatpersoner här och utomlands? Vad innebar det sk ”Palme-hatet” vilka paralleller går det att dra till dagens samhälle? Filmen citerar även flera av Palmes mest kända tal.

Länk till handledning

Intressant artikel i SvD om Palme apropå att det gått 30 år sedan Palme mördades.

Kopplingar i Lgr11 och Gy11 finns till ämnena Svenska, Historia och Samhällskunskap.

Exempel ur Gy11i ämnet Historia:

Hur individer och grupper använt historia i vardagsliv, samhällsliv och politik. Betydelsen av historia i formandet av identiteter, Till exempel olika föreställningar om gemensamma kulturarv, och som medel för påverkan i aktuella konflikter

Exempel ur Lgr 11 i ämnet Historia:

Vad historiska källor kan berätta om människors och gruppers strävan att påverka och förbättra sina egna och andras levnadsvillkor.

Hur historia kan användas för att förstå hur den tid som människor lever i påverkar deras villkor och värderingar

Mer om Palme i mediakatalogen:

Ramp om historia: Olof Palmes jultal: I sitt jultal 1972 jämför Olof Palme USA:s bombningar av Hanoi med några av världens värsta illdåd som Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyn, Lidice, Sharpeville och Treblinka. Vad hände egentligen på dessa platser? Och gjorde Palme rätt i att göra de jämförelserna? Vi reser till platserna och träffar överlevande som genom sina gripande vittnesskildringar tar oss tillbaka i historien. Palmes tal ledde till en diplomatisk kris mellan USA och Sverige. Henry Kissinger berättar om reaktionerna som talet mötte i USA och konsekvenserna det fick. Sverker Åström och Jan Eliasson vittnar om timmarna före och efter att talet publicerades i Sverige. Vi följer också med när Terry Whitmore besöker Vinh Moc-tunnlarna, ett tunnelsystem som skyddade civila vietnameser från bombningarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s