Night Will Fall

Sgt-Mike-Lewis-is-caught-on-camera-2Night Will Fall – en dokumentär som alla borde se, men är mycket svår att titta på! Man har äntligen kunnat sammanställa

Andra världskrigets koncentrationsläger befriades av de allierade 1945 och allt dokumenterades på film. Soldaterna hade aldrig kunnat förbereda sig på de fruktansvärda scener som mötte dem.

Filmerna skulle bli avgörande i de internationella tribunaler som fällde många av de ansvariga nazisterna för krigsbrott. Utan filmerna hade ord stått mot ord och förövarna hade sannolikt gått fria. Ingen som har sett bilderna kan förneka att Förintelsen ägt rum.

Filmmaterialet från brittiska, amerikanska och sovjetiska krigskameror skapar tillsammans med de starka ögonvittnesskildringarna från soldater och överlevande, en unik inblick i nazisternas värsta illdåd.

Ur Dagens Nyheter 150127:

Alla vuxna människor torde ha åtminstone ett hum om vad som försiggick på stortyskt territorium under 1930- och 1940-talen. Det programmatiska, iskallt exekverade mördandet, svältandet, torterandet av miljoner judar och alla andra som föll utanför den prilliga idén om vem som var rätt och vem som var fel sorts människa. Det är inga nyheter.

Ändå är den en chock att se. Nära nog outhärdlig. Man får tvinga sig till att titta.

Egentligen räcker bilderna av nästan overkliga mängder utmärglade lik, som soldaterna vadar, ja vadar, igenom, bilderna av högar och säckar och kartonger med sparat hår, tandrader, glasögon, barnskor, leksaker, kläder och smycken. Alla skelett. All aska. Det räcker…Men nästan ännu värre, om nu något värre finns, är att ännu en gång påminnas om hur detta pågick bortom, nej innanför, den välrapporterade slakten på fronterna. Inuti själva samhällssystemet.

Men nästan ännu värre, om nu något värre finns, är att ännu en gång påminnas om hur detta pågick bortom, nej innanför, den välrapporterade slakten på fronterna. Inuti själva samhällssystemet. – Niklas Wahllöf

Night Will Fall är en dokumentär från 2014 regisserad av Andre Singer som handlar om skapandet av dokumentären  German Concentration Camps Factual Survey, som framställdes i Storbritannien 1945. Filmen från  1945, visade avskyvärda scener från  koncentrationsläger som nyligen befriats. Materialet har sedan dess vilat i brittiska arkiv i nästagn 70 år och har nyligen sammanställts och slutförts.

Dokumentären från 1945, byggde på material från soldater med kameror och med uppgift att dokumentera alla händelser samt nyhetsmaterial. Den producerades av Sidney Bernstein, med hjälp av Alfred Hitchcock. Ungefär 12 minuter film i den nya dokumentären från 2014, kommer direkt från den ursprungliga från 1945.

Filmens titel kommer från speakerröstens i dokumentären från 1945 – “Unless the world learns the lesson these pictures teach, night will fall.”

Försök hitta vägar för att visa den, eller illa fall valda delar, för eleverna, när ni studerar andra världskriget. Det är nödvändigt att alla ser bevisen och inte kan förneka att detta hänt.  Vi får inte glömma! Ingen som sett dessa bilder kommer glömma!

Samma film nämndes även i ett tidigare inlägg om Förintelsens minnesdag

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s